Granola - yummy start for the day!

Joskus viikonloppuisin sitä haluaa vähän spesiaalimpaa aamupalaa sen ainaisen kahden leipäpalan tai puurolautasen tilalle. Olin jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla tehdä itse granolaa, kun itse tehdessä pääsee kikkailemaan erilaisilla mauilla, makeusasteilla ja rasvaisuudella.


Maustamatonta kaurajogurttia, granolaa,
mustikoita ja banskua. Toimii!


Itselleni granola ei kuulu päivittäiseen ruokapöytään vaan silloin tällöin päivää piristämään. Näin ollen tässä omassa testailussani en himmaillut sokerin tai rasvan kanssa. Tosin pyrin kuitenkin sokeri-, rasva- ja pähkinävalinnoilla vaikuttamaan tietyllä tapaa sekoituksen terveellisyyteen. Terveellisyydellä tarkoitan tässä sitä, että noista pähkinöistä, sokerista ja öljystä saa erilaisia elimistölle hyödyllisiä ainesosia. Eikä se itsetehtynä sisällä myöskään lisäaineita tai mitään, mitä ei omaan kehoonsa halua laittaa. Tämä on siis ravintoaineet mielessä tehty herkku. Kaloreita kyllä todellakin, mutta paremmin ravitsevaa kuin kaupan mikätahansa muromysli. Uskon, että fiksuna ihmisenä ymmärrät sen eron hyvää tekevän herkuttelun ja liiallisen herkuttelun välillä. Kohtuus kaikessa ja sopivasti itsehillintää :)

Innostus granolan tekemiseen tuli minulle tyypillisesti illalla, kun lapset olivat menneet nukkumaan. Siinä oli sitten säädettävä niiden ainesten kanssa, joita kotoa löytyi. Ajatukseni oli ensin tehdä perinteisesti kaurahiutaleista, mutta koska kaurahiutaleet olivat melko finito, valitsin vähän suomalaisemman lähestymisen eli ruishiutaleet.

En halunnut laittaa perinteistä valkoista sokeria, koska kyseessä oli aamupalalle tuleva herkku ja muutenkaan ajatus verensokerin salamanoususta ei kiehtonut. Valitsin sokeriksi täysruokosokeria, joka on tiivistettyä, kuivattua sokeriruokomehua ja jonka ominaisuuksiin kuuluu valkoista sokeria pienempi glykeeminen indeksi eli se nostaa verensokeria vähemmän. Tätä sokeria on hyvin vähän käsitelty valmistuksen aikana, jolloin siinä on säilynyt sokeriruokon vitamiinit ja kivennäisaineet. Ei siis yhtään huonompi valinta sokeriksi. Siinä on muuten ihanan karamellinen maku! Tykkään!

Ihan pähkinöinä!

Pähkinöitä löytyi kaapista sellainen irtotavarana ostettu pussukka. Siellä oli iloisesti sekaisin pekaanipähkinää, mantelia, cashewtä, parapähkinää ja pistaasia. Ensin meinasi tuskastuttaa, koska olisin halunnut pekaanipähkinä/mantelipainotteisen seoksen, mutta sitten järkeilin, että toisaalta erilaisten pähkinöiden kautta granolaan tulee monipuolisempi ravintosisältö. Mausteeksi laitoin nyt perusvarman kanelin. Ehkä ensi kerralla uskaltaa soveltaa jo vähän enempi. Kardemummaa ja inkivääriä voisi ainakin testata.

Itse en nyt käyttänyt mitään kuivahedelmiä tai -marjoja, koska ajattelin käyttää pakastimessa olevia marjoja ruuissani. Tosi hyvin toimi ilmankin. Ihanan rapsakkaa ja mikä parasta, se ei mennyt mössöksi kuten perinteinen mysli. Suolaa on ohjeessa aika paljon, mutta mielestäni tämä vaati sen. Suolaisen ja makean liitto toimii todella hyvin. Jopa niin hyvin, että tekee mieli käydä välillä kauhasemassa lusikallinen. Ruis yllätti positiivisesti! Paahteisessa rukiissa oli hitusen eräänlaista kitkeryyttä, joka kuitenkaan ei ollut millään tapaa ikävä tai häiritsevä. Kauraa käyttäessä granola olisi ollut mahdollisesti vielä enemmän keksimäinen ja jälkiruokamainen, joka toki ei ole huono asia sekään!
Granola oli mitä parhain pari vanilijajäätelön kanssa. Koristeena syötäviä kukkia.
Nopea ja helppo jälkiruoka! Vaikka kesän yllätysvieraille.

Ohje:

4 kuppia tai 9,5dl hiutaleita
200g pähkinöitä
1/2 kuppia tai 1,25dl täysruokosokeria
3/4 kuppia tai 2dl juoksevaa kookosöljyä
1tl himalajan vuorisuolaa
1tl ceylonin kanelia
Kuivahedelmiä ja -marjoja oman maun mukaan

1. Vuoraa pelti leivinpaperilla
2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
3. Mittaa kulhoon hiutaleet
4. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.
5. Sekoita pähkinämurska hiutaleisiin ja lisää sinne myös sokeri ja mausteet. Sekoita ainekset hyvin sekaisin. Jos käytät kovin pieniä siemeniä tai pähkinämurskaa, kannattaa lisätä ne vasta kohdassa 9.
6. Lisää öljy ja sekoita lisää.
7. Kun seos on kosteaa, mutta irtonaista, kaada se pellille.
8. Paista noin 15min
9. Sekoita, laita uunista lämmöt pois ja jätä yön yli uuniin jäähtymään/kovettumaan
10. Lisää jäähtyneeseen granolaan kuivahedelmät ja -marjat

Vinkkejä:
1. Halutessasi pähkinättömän granolan, voit käyttää tilalla esimerkiksi erilaisia siemeniä, kookoslastuja/-hiutaleita tai laita valmiiseen hiutalegranolaan vähän enemmän kuivahedelmiä/-marjoja.
2. Halutessasi gluteenittoman version, käytä gluteenittomia kaurahiutaleita.
3. Kookosöljyn tilalla toiminee hyvin myös rypsiöljy.
4. Jos haluat makeuttaa jollain juoksevalla makeutusaineella, kuten hunajalla tai siirapilla, voit todennäköisesti vähentää öljyn määrää.
5. Hampunsiemenrouheella saat granolaasi proteiinia.
+1 Jos sinulla on terävä veitsi, kannattaa kokeilla rouhia pähkinät sen avulla blenderin sijaan. Yllättävän meditatiivista!

Maukasta päivää!!

-Laura


ENGLISH:
Sometimes in weekends you want to have something special for breakfast instead of two pieces of bread or bowl of porridge like usually. I had long wanted to try to make granola by myself. It is always inspiring to use imagination to create something tasty! In granola you can decide the degree what it comes to sweetness, flavors and greasiness.
Some oatyoghurt with granola, blueberries and banana.
Yummy!! 



For myself granola is not part of my everyday eating but occasionally to perk up my day. Therefore I didn't skimp in sugar or oil. Although I wanted to make my granola sort of healthy, so I aimed to that by choosing specific sugar, oil and nuts. In this context "healthy" means that there are many different healthy ingredients in nuts, oils and sugar. And when you do it yourself, there won't be any additives nor other stuff you don't want to put in to your body. There sure are enough calories and it is not something you can eat as much as you can and stay in shape you are but I'm sure you are wise enough to know what the fine line, between amount that makes you feel good and healthy, and amount that is too much, is. Temperance and self-control are the ones you need, my dear :)

Inspiration for making granola came late at night when kids were sleeping. This is so typical to me. Want to do something NOW and going to buy ingredients is not an option. So I had to work with ingredients I had at home. My thought was first to make it traditionally of oats but because we had ran out of those, I chose a more Finnish approach - rye flakes.

I didn't want to use traditional white sugar because we are talking about delicacy for breakfast and a thought about sudden raise in blood sugar didn't fascinate me at all. I chose whole cane sugar that is compressed dried sugar cane juice and which feature is that it doesn't have as high glycemic index as white sugar and therefore it won't affect so intensively to blood sugar. This sugar has not been processed a lot, so it still has all good vitamins and minerals left. So not bad choice at all for sugar. Btw, it has a lovely caramel flavor. I like!

Go nuts!
From the cupboard I found a small amount of different nuts. There were happy mix of pecan, almond, cashew, brazil and pistachio. First I felt frustration because I would have wanted to have mostly pecan and almond. But then I thought that when there are larger selection of nuts, I will have more versatile nutritional content. As a seasoning I used good old cinnamon. Maybe next time I have guts to apply a bit more. At least cardamom and ginger could be tested.

I didn't use any dried fruits or berries because I thought to use berries in freezer in dishes with granola. It worked really well without, too. Lovely crispiness and the best thing is that it didn't mash like traditional muesli tends to do. There are quite much salt in the recipe but in my opinion this requires it. The union of saltiness and sweetness works so well! That well actually, that you want to go and take a spoonful time to time. Rye really surprised me positively! Roasted rye has a hint of bitterness but not at all in bad or distracting way. When using oats, I suppose the flavor is more cookie- or dessert-like, which of course is not bad either!

Granola is a delicious pair for vanilla ice cream. Edible flowers are good for decoration.
This is easy and fast dessert, for example for surprise visitors! 
Recipe:
4 cups or 9,5dl some flakes
1 1/2 cups or 200g nuts
1/2 cups or 1,25dl whole cane sugar
3/4 cups or 2dl liquid coconut oil
1 teaspoon Himalayan salt
1 teaspoon Ceylon cinnamon
Dried fruits and berries as you wish

1. Put parchment paper on a baking tray.
2. Turn oven on to 175 degrees celsius.
3. Measure flakes to baking bowl.
4. Grind nuts coarsely.
5. Mix nuts with flakes. Add sugar and seasonings. Stir well. If you use small seeds or really fine chopped nuts, you may add them in part 9.
6. Add oil and stir more.
7. When the mixture is moist but still loose, pour it to baking tray.
8. Bake about 15min.
9. Stir once more, turn off the oven and leave it there to cool and to get crispy.
10. Add dried fruits and berries to cool granola.

Tips:
1. If you want to have nut free granola, you may replace those with seeds, coconut chips/flakes or then you may add a bit more dried fruits and berries to you flake granola.
2. If you want gluten free version, use oats that does not include gluten.
3. You may replace coconut oil with any other plant based (neutral flavor) oil.
4. If you want to sweeten your granola with something running sweetener such as honey or syrup, you may possibly decrease the amount of oil.
5. Add crushed hemp seeds to get some protein to your granola.
+1 If you have sharp knife, try to grind you nuts without blender. It is surprisingly meditative!

Have a delicious day!

- Laura

Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!