Better choice jelly roll with rosy whipped cream

Juhannukseen kuuluu mitä olennaisemmin kukkaset - onhan luonto kauneimmillaan ja kukkaloisto mitä kaunein luonnossa ja puutarhassa. Halusin kokeilla somessa ja muussa mediassa kovasti hehkutettua ruusuvaahtoa juhannusaaton jälkiruuassa. Siinä oli vaan pieni mutta, sillä meidän pihassamme ei jostain kumman syystä ruusut kasva. Parin viestin jälkeen onneksi naapurista löytyi ja pääsin kokeilemaan :)

Flowers are midsummer "thing" - the nature is most beautiful and flowers bloom in both nature and garden. In our dessert I wanted to try whipped cream with rose petals that has been praised a lot in social media and other medias as well. There was just one tiny obstacle because we don't have roses in our yard. After a few messages I found some in neighbour's yard and I was able to try.



Päätimme tyttöjen kanssa leipoa mansikkakääretorttua. Tuli vain tässäkin mutkia eteen, sillä ostamani yyberkallis (8,5€) 500g mansikkarasia oli homeessa jo ostopäivän iltapäivänä eikä kojusta löytynyt tarpeeksi laadukkaita marjoja, kun lähdin reklamoimaan. Ne aavistuksen lötsöt olisi pitänyt syödä samana iltana ja tuolla hinnalla en kakkoslaatua halunnut. Onneksi pakastimesta löytyi maukkaita viimekesäisiä ja sulatuksen jälkeen ne saivat seurakseen vajaan kourallisen chia-siemeniä. Olin jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla hillon tekemistä chiasiemenillä ja muistin sen taas, kun Heartbeats-blogin Petra oli tehnyt chialla hilloa.

We (me and girls) decided to bake some strawberry jelly roll for the dessert. There became some obstacles, too to on our way. Those super expensive Finnish strawberries (8,5€/500g) were already covered with mold in the afternoon when being purchased at noon. I could not find good quality berries when I went back to complain. Those slightly softened ones should have been eaten at the same day and with that price I did not want poor quality. Luckily I had still in freezer some strawberries left from last summer and after melting they got some chia-seeds on top. I had wanted to try to make jelly by using chia and I remembered it again when Petra from Heartbeats-blog had made jelly with chia.




Kääretorttu

3 kananmunaa
1 dl täysruokosokeria
1 dl erikoishienoa spelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta

Tee näin: Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun siihen jää kuvio hetkeksi pintaan (itse testaan aina tekemällä kahdeksikon). Jos vaahtoa ei vatkaa tarpeeksi, kakku maistuu kananmunalta. Sekoita leivinjauhe spelttijauhoon ja lisää sekoitus taikinaan varovaisesti käännellen. Jauhon voi myös siivilöidä taikinaan, jolloin mahdolliset jauhopaakut katoavat. Paista 225 asteessa 5-10min.

Jelly roll

3 eggs
1 dl whole cane sugar
1 dl fine spelt flour
1 ts baking powder

Do this: Whip eggs and sugar to hard foam. Foam is ready when some figure stays there on a while (I test by making number eight). If you don't whip enough, cake will taste like egg. Mix baking powder to spelt flour and blend it gently to egg-sugar mixture. You can add flour through sieve to get rid of lumps. Bake in oven 225 degrees 5-10minutes.


Fill the roll like this so that you won't have whipped cream all over the place.
Täytä torttu näin, ettei vaahto pursua joka paikkaan.



Mansikkahillo chiasiemenillä

5 dl sulaneita mansikoita (0,75 jäisinä)
2,5 rkl chiasiemeniä
1 rkl täysruokosokeria

Tee näin: Survo mansikoita hieman ja lisää chiasiemenet ja sokeri. Anna turvota sen aikaa, kun teet kääretorttua. Sekoittele välillä. Kun seos on hillomaista, se on valmista. Itse soseutin hillon, koska halusin tasaisemman hillon tortun väliin. Osa chiasiemenistä jäi sattumiksi, mutta se ei häirinnyt, sillä onhan marjahilloissa yleensäkin marjojen siemeniä.

Strawberry jam with chia seeds

5 dl melted strawberries
2,5 tbs chia seeds
1 tbs whole cane sugar

Do this: Mash strawberries a little and add chia seeds and sugar. Let it swell while you do the roll. Stir it time to time. When the mixture is like jam, it is ready. I mashed the jelly because I wanted it to be smooth. Some chia seeds stayed there in ready jelly but it didn't disturb because there are always some seeds in berry jams.


Ruusuvaahto

2 dl tuoksuvia ruusun terälehtiä
2 dl vispikermaa
2 rkl täysruokosokeria

Tee näin: Huuhtele ruusun terälehdet ja silppua ne saksilla lasissa. Vatkaa tämän jälkeen kerma ja lisää siihen täysruokosokeri sekä pieneksi silputut terälehdet. Sekoita. Jotkut sanovat, että ruusuista pitäisi poistaa se valkoinen osa, koska se on kitkerä. Itse en sitä poistanut, koska samaa on sanottu esimerkiksi voikukkien kohdalla, mutta se ei ole pitänyt paikkaansa.

Vinkki: Huomasin vasta tuon ruusuvaahdon tekemisen jälkeen, että jossain oli ruusun lehtien päälle kaadettu pieni tilkka kuumaa vettä ja jäähdytetty ennen vaahtoon lisäystä. Se voisi olla kokeilun arvoinen juttu, sillä tällä omalla ohjeellani ruusuista tuli vain aavistus makua, mutta erittäin söpöä vaaleanpunapilkullista vaahtoa. Ehkä tuo kuuma vesi auttaisi irrottamaan makuja. Testaan sitä sitten, kun seuraavalla kerralla teen tätä. 

Whipped cream with rose petals

2 dl rose petals
2 dl cream
2 tbs whole cane sugar

Do this: Rinse petals and chop those to pieces. I used scissors and glass. After this whip the cream and add whole cane sugar and finely chopped petals. Mix. Some say that you should remove that white part of petal because it tastes bad. I didn't remove it because the same has been said about dandelions but leaving the white parts has not ruined the flavor of final product.

Tip: After I had made that whipped cream I noticed that in some recipes they had added a small amount of boiled water on top of petals and chilled it before blending it to whipped cream. That could be worth of trying because with this my recipe you could only get a hint of flavor but very cute pink spotted whipped cream. Maybe that hot water helps to loose flavors. I will test it when I make this next time.



Lovely midsummer day to you all!
Ihanaa juhannuspäivää kaikille!

- Laura


Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!