sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Lilac on plate and in bottle - some jam and syrup with rich lilac scent and flavor


When I have been at our yard with kids, I have been staring several times our lilacs. Actually you are aware of those all the time because of the scent. I started to think if you could use those in kitchen because another wilder friend from yard - dandelion - suits pretty well on plate. I couldn't help myself so googled right away.

And I found a piece of information that also lilacs can be great on plate. Right after reading the info, I was already picking up the flowers. Kids didn't first know what to think but quite quickly they were there helping me. 

Lasten kanssa pihalla ollessa on tullut kerran jos toisenkin tuijoteltua pihamme syreenejä ja sitä tuoksuahan on aika vaikea päästä pakoon, jos niillä on pihaa rajattu. Aloin miettimään pystyisiköhän sitä hyödyntämään jollain tapaa kokkailussa, kun kerran toinen pihamme kaunistaja voikukka siihen soveltuu mitä parhaiten. Eihän siinä muu auttanut kuin googlettaa.

Löysin kuin löysinkin tiedon, että myös syreeni on hyödynnettävissä keittiössä. Sitten olinkin jo kukkia keräämässä. Lapset katsoivat ihmeissään, että mitä se äiti taas keksi. Tulivat kyllä innokkaasti avustamaan.
Look at the color!!

Syreenihillo:

5 dl pihasyreenin kukkia
4 dl vettä
5dl hillosokeria
1 tl raastettua sitrushedelmän kuorta tai 1 rkl sitrushedelmän mehua

Tee näin:
1. Kiehauta vesi ja lisää kattilaan kiehumisvaiheessa sitrushedelmän kuorta (käytin limeä) sekä syreenin kukat. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20min.
2. Halutessasi intensiivisemmän värin, siirrä neste kannelliseen astiaan ja pariksi päiväksi tekeytymään viileään. Parin päivän jälkeen jatka kohdasta 3.
3. Jos haluat saada valmista heti, siivilöi kukat pois nesteestä ja puristele hyvin kaikki nesteet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
4. Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 15min
5. Kuori vaahtoa sitä mukaa kun sitä tulee.
6. Purkita puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin ja sulje.

Säilyy pitkään mikäli purkki on ollut puhdas ja jäähtymisen jälkeen kansi napsahtaa alas (umpioituu).
Avattu purkki säilyy jääkaapissa jonkin aikaa, kuten mikä tahansa hillosokerilla tehty hillo.

Tämä on todella vahvan makuinen, aavistuksen hunajainen. Vaikka itse kuvasin (ja söin) hillon lettujen kanssa, se saattaisi tehdä jopa paremman makuparin vahvojen juustojen kanssa!

Huomaathan, että tämä hillo ei ole kiinteää kuten marmeladi.

Lilac jam:

5 dl lilac flowers
4 dl water
5 dl jam sugar (sugar that includes pectin)
1 tsp citrus zest or 1 tbsp citrus juice

Do this:
1. Boil water in a kettle and add citrus zest (I used lime) and lilac flowers. Let it boil with mild heat around 15-20 min.
2. If you want more intensive color, pour water with flowers to some container with lid and let it stay in cool place a few days. After a couple of days continue from phase 3.
3. If you want to make ready immediately, filter flowers away and squeeze all liquid precisely to the kettle. Reheat it and let it boil.
4. Add jam sugar and let it boil gently around 15 min
5. Take away the foam that might occur.
6. Pour it to hot clean jars and close the cap.

This lasts a long time if the jar has been really clean and if the cap snaps down (gets sealed hermetically). Jam in opened jar lasts a while like any other jam made with jam sugar.

This has a really strong flavor, a bit honeyish. Even though I took the picture of (and ate) jam with pancakes, it could make even better flavor combination with strong cheeses!

Please note, that this jam is not solid as marmalade.


Same same but different. This is the difference in syrups between making straight away the whole process and letting the liquid infuse a couple of days before proceeding. (edited the picture to emphasize the colors)

Syreenimakusiirappi:


5 dl pihasyreenin kukkia
4 dl vettä
5 dl sokeria
1rkl sitrushedelmän mehua

Tee näin:
1. Kiehauta vesi ja lisää sinne kiehumisvaiheessa sitrushedelmän (käytin sitruunamehutiivistettä) mehu sekä syreenin kukat. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20min.
2. Halutessasi intensiivisemmän värin, siirrä neste kannelliseen astiaan ja pariksi päiväksi tekeytymään viileään. Parin päivän jälkeen jatka kohdasta 3.
3. Jos haluat saada valmista heti, siivilöi kukat pois nesteestä ja puristele hyvin kaikki nesteet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
4. Lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 15min
5. Purkita puhtaisiin kuumennettuihin pulloihin ja sulje.

Säilyy pitkään mikäli purkki on ollut puhdas ja jäähtymisen jälkeen korkki painuu alas (umpioituu). Avattu pullo säilyy jääkaapissa jonkin aikaa, voi säilyä pitkäänkin, jos pulloon ei pääse bakteereja. Siirapit ovat pitkäikäisiä.

Tässä siirapissa on vahva tuoksu ja maku. Se sopii erittäin hyvin esimerkiksi drinkkeihin. Lapsillekin maistuvan kuohujuoman saat, kun sekoitat siirappia kuplaveteen.

Lilac flavor syrup:

5 dl lilac flowers
4 dl water
5 dl sugar
1 tbsp citrus juice

Do this:
1. Boil water in a kettle and add citrus juice (I used lemon concentrate) and lilac flowers. Let it boil with mild heat around 15-20 min.
2. If you want more intensive color, pour water with flowers to some container with lid and let it stay in cool place a few days. After a couple of days continue from phase 3.
3. If you want to make ready immediately, filter flowers away and squeeze all liquid precisely to the kettle. Reheat it and let it boil.
4. Add sugar and let it boil gently around 15 min
5. Pour it to hot clean bottles and close the cap.

This lasts a long time if the bottle has been really clean and if the cap is sealed hermetically. Syrup in opened bottle lasts a while and can last even a really long time if no bacteria gets in to the bottle. Syrups tend to be long-lasting.

This syrup has a strong scent and flavor. It fits perfectly for example to drinks. Sparkling drink that is suitable even for kids is easy to make - just add syrup to bubbly water.

That grey background is not the best because it fades away the slightly lilac color.

Vinkit molempiin:

1. Kerää hyvässä kunnossa olevia kukkia.
2. Käytä mielummin "sitä yleistä" syreeniä eikä jalosyreeneitä. Lueskelin, että jalosyreeneistä ei tulisi niin vahvaa makua, koska tuoksukin on miedompi. En tosin ole itse tätä testannut.
3. Käytä värillistä syreeniä, niin saat värikkäämmän lopputuloksen.
4. Jos sinulla ei ole sitrushedelmää, voit käyttää myös valmista sitrushedelmän mehutiivistettä. Toki voit käyttää myös sekä että. Sitrushedelmän kuoren tai mehun käyttäminen irroittaa kukista värin nesteeseen.
5. Jos haluat väritöntä makusiirappia, älä käytä sitrushedelmää ollenkaan. Tein ensin ilman ja ihmettelin värittömyyttä. Lisäsin sitten seuraavana päivänä aavistuksen sitruunamehua ja se sai aikaan vaaleanpunertavan värin.
6. Antamalla nesteen tekeytyä pari päivää, saat punertavan sijaan lilertävää nestettä.

Tips to both:

1. Pick flowers that are still in good shape.
2. Rather use "the common" lilacs and not cultured lilacs. I have read that cultured lilacs won't give so strong flavor because the scent is milder, too. I have not tested this myself, though.
3. Use colorful (purple) lilac to get more colorful result.
4. If you don't have citrus, you can substitute it with citrus juice concentrate. Of course you can use both, too, if you want. By adding zest or juice you remove the color from the flowers to the liquid.
5. If you want colorless flavor syrup, don't use citrus at all. I made first without and wondered why I can't get any color. On the next day I added a hint of lemon juice, which made the liquid a bit pinkish. 
6. By letting the liquid to infuse a couple of days, you get purplish liquid instead of pinkish.


Vielä on syreenin kukkia voimissaan varsinkin varjoisemmissa paikoissa. Ei muuta kuin alkukesää purkittamaan! Itse meinasin myös kuivata syreenin kukkia ja hyödyntää niitä myöhemmin esimerkiksi kylpypommeissa teen asemasta. Näillä resepteillä voi kokeilla kokkailua myös muilla syötävillä tuoksuvilla kukilla, kuten esimerkiksi sillä voikukalla.

There are still some lilac flowers in good shape at least in a shade. Go and put some early summer to the jar! I even planned to dry some flowers and use them later in bath bombs in which those would substitute the tea. With these recipes you can try to use other edible flowers as well, like for example that dandelion.


Mukavaa alkavaa viikkoa!! Have a great week!!


- Laura

4 kommenttia:

  1. Tulin vastavierailulle blogiisi ja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Jään seurailemaan mitä tuleman pitää :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla! :) Mä jäin myös seurailemaan sun blogia, kun vaikutti mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  3. Wow, I would have never thought to use my lilacs! Awesome!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I wasn't either, until this year :D It is great to learn something new every now and then:D

      Poista

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!