Spruce shoots - those little lovelies! Try some easy recipes!

Kuusenkerkät keittiössä

Kuusenkerkät taipuvat moneen keittiössä. Paitsi että niistä saa herkullista siirappia, niistä saa myös mitä maukkainta mehua ja taitavat jotkut kuivata teeksikin, kalan graavimaustamisesta puhumattakaan. Itse kokeilin tänä vuonna siirapin tekoa ilman keittämistä sekä kuusenkerkkämehua.

Kuusenkerkät ovat todella ravinteikkaita. Niissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja. Niitä on käytetty entisaikaan suun ja hampaiden hyvinvoinnin edistämiseen sekä flunssan hoitoon. Jossain luki, että maku olisi makeahko. Minusta se on kirpeä. Ihan hauskan makuinen kylläkin. Voisi mennä salaatin seassa. Siirapin on sanottu toimivan yskänlääkkeenä ja jopa keuhkoputkentulehduksessa. (Hienoista lupauksista huolimatta kannattaa kuitenkin konsultoida omaa lääkäriä, josko olisi kuitenkin tarvista vahvemmille tropeille).

Spruce shoots in kitchen

Spruce shoot are super versatile in kitchen. In addition that you can make delicious syrup, you can also make some wonderful tasting juice and some people even dry those and use in tea, not to mention of spicing raw fish with shoots and salt overnight. This year I tried making of syrup without heating and spruce shoot juice.

Spruce shoots are really nutritious. Those include a lot of vitamin A and C, minerals and antioxidants. In old times those have been used to enhance health of mouth and teeth and to heal cold. From somewhere I read that the taste would be sweet. I found it tart. Quite funny taste though. Could use it in salad mix. Shoot syrup has been told to cure cough and even bronchitis. (Even though of great promises it is recommendable to ask your doctor if there is a need for stronger medicines).


Kerkkien kerääminen

Jokainen varmaan tunnistaa kuusen, kun näkee sellaisen. Ainakin suomalaisessa kulttuurissa kuusi on sen verran vahvasti esillä (joulukuusi). Kuusenkerkät ovat kuusen vuosikasvaimia, jotka ilmestyvät kuusiin loppukevään ja alkukesän aikana. Ne tunnistaa selkeästi muuta oksistoa vaaleanvihreämmästä väristä. Luonnollisesti Etelä-Suomessa kausi alkaa aikaisemmin kuin pohjoisessa ja on näin myös aikaisemmin ohi. Täällä meillä kaakossa on edelleen kerkkiä, mutta niitä pitää jo hakea varjoisemmista paikoista. Paras kausi oli tuossa parisen viikkoa takaperin. Kerkät ovat hyviä niin pitkään kuin neulaset ovat pehmeitä eivätkä pistele.

Koska kerkkä on vuosikasvain, on niiden keräämisessä käytettävä maalaisjärkeä. Jos kerää yhdestä puusta paljon kerkkiä, sen kasvu hidastuu. Suosittelen keräämään muutaman kerkän sieltä ja muutaman täältä, jottei kasvu kärsi. Itse pyrin siihen, että kauempaa katsottuna ei huomaa mistä olen kerkkiä kerännyt. Kerkkien kerääminen on sallittua vain maanomistajan luvalla, joten siihen on aina käytävä kysymässä metsänomistajalta lupa. Voi myös kysäistä, josko omistajalla olisi jossain kasvamassa puita, jotka meinataan kaataa syystä tai toisesta kohta puolin. Eli puita, joiden kasvun ei ole tarkoitus enää kohta jatkua. Luultavasti tällaisista puista voi saada helpommin luvan kerätä. Shoots are usable as long as those are soft and won't sting.


Picking up shoots

I am sure that everyone knows spruce when seeing one. At least in Finnish culture spruce is strongly present (Christmas tree). Spruce shoots are those light green parts that grow at the late spring/early summer. Shoots are easy to recognize because the color is so much lighter than rest of the tree. Naturally season starts earlier in Southern Finland compared to northern parts and therefore it ends earlier, too. Here in Southeast you can still find shoots but you must seek those from shade. The best season was a couple of weeks ago.

Because shoot is the part of spruce that is the growth of one year, you should keep in mind a few things. If you pick a lot of shoots in one spruce, growth gets slower. I recommend you pick some shoot here and some shoots there, to avoid growth disorder. I try to pick so that when looking from a distance, you can't tell where I have been picking. You can pick shoots only if you have got the permission from the landlord. You can also ask if the owner of forest have somewhere trees that are going to be logged. Which means trees that are not expected to grow years from now. Perhaps it would be easier to get the permission to collect from those kind of trees.


Kuusenkerkkäreseptejä

Kun sitten on niitä kerkkiä itselleen saanut keräiltyä, niin niistähän voi valmistaa kaikenlaista herkkua. Itse olin jo aikaisempina vuosina kokeillut siirappia keittämällä, mutta tänä vuonna päätin testata keittämättä tekemistä, koska ajattelin tällä tavoin voivani käyttää siirappia raaka-kakussa ilman, että raaka-kakusta tulee kuumennettuja aineksia sisältävä. Raakakakun ideahan on, ettei mikään aines ole kuumennettu yli 40 asteen. Muuten hyvä idea, mutta käytin täysruokosokeria, joka saadaan kiteytettyä kuumentamalla. Hups. No ainakin täyttä sokeria valkoisen sijaan :)

Spruce shoot recipes

When you then have collected those shoots, you can cook many kinds of delicacies of them. Earlier I have tried to make some syrup by boiling but this year I decided to test a recipe where you don't have to boil, because I thought that by using this method I could use the syrup in raw cakes. Idea of a raw cake is that non of the ingredients are heated above 40 degrees Celsius. Otherwise a good idea but I used whole cane sugar that is made by heating. Oops. Well, at least whole sugar instead of white :)

Kuusenkerkkäsiirappi keittämällä

2 litraa kerkkiä
2 litraa vettä
1kg (täysruoko)sokeria

1. Laita kerkät ja vesi kattilaan, anna olla yön yli.
2. Keitä kerkkiä tunnin verran, kunnes ovat menettäneet paljon väristään ja neste on punertavaa.
3. Siivilöi kerkät pois (kannattaa siivilän päälle laittaa vaikka (vauvan)harso, jotta kaikki pienet neulaset ja muut jäävät pois seoksesta).
4. Keitä nestettä 1-4h sokerin kanssa, kunnes lautaselle tipautettu tippa on jäähdyttyään venyvää.
5. Purkita puhtaisiin purkkeihin/pulloihin.

Siirappi on todella pitkään säilyvää ja kylmäsäilytys parantaa säilyvyyttä entisestään.


Boiled spruce shoot syrup

2 litres of spruce shoots
2 litres of water
1 kg (whole cane) sugar

1. Place shoots and water to kettle and let is stay overnight.
2. Boil shoots around an hour till those have lost most of their color and the liquid is reddish.
3. Filter shoots away (I recommend you place some gauze on sieve to get rid of all small parts)
4. Boil liquid 1-4 hrs with sugar untill a drop dropped on a plate is stretchy.
5. Put in to clean jars/bottles.

Syrup is really long lasting and storing in cool/cold increases lasting time.


Kuusenkerkkäsiirappi keittämättä

250g kerkkiä
300g (täysruoko)sokeria

1. Laita puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain kerkkäsilppua (silppusin lasissa saksilla) ja sokeria. Laita sen verran kuin purkkiin mahtuu.
2. Lopuksi peitä purkki harsokankaalla.
3. Anna purkin olla pöydällä muutama päivä.
4. Kun ainekset alkavat vajota, sekoita. Toista kerran tai kaksi päivän aikana.
5. Siirappi on valmista, kun kerkistä on kadonnut väri ja kerkät uivat liemessä (siirapissa).
6. Jos käytit harsokangasta, voit kääntää purkin ylösalaisin sopivan astian päälle ja antaa siirapin valua. Purkita.

Tästä määrästä aineksia tuli 3desiä siirappia. Koska tätä siirappia ei ole kuumennettu, säilytän sitä jääkaapissa. Sokerinen neste ei välttämättä menisi miksikään huoneenlämmössä, mutta en halua testata, koska toiveeni on kokeilla tätä talvella yskää vastaan.

Totta kai minun piti tehdä pientä vertailua aiempana vuonna tekemäni keitetyn siirapin ja keittämättä valmistetun välillä. Keitetty siirappi oli tehty valkoisella sokerilla, joten aivan täydellistä vertailua en nyt valitettavasti saanut aikaiseksi. Joitain johtopäätöksiä voi tosin vetää. Minulla oli siis testattavana keittämättä tehdyt siirapit täysruokosokerilla ja valkoisella sokerilla sekä tuo valkoisella sokerilla tehty keitetty siirappi.

Täysruokosokerilla tehty siirappi oli todella pehmeää ja täyteläisen makuista. Olin aiemmin lukenut siirapin sopivan esimerkiksi jätskikastikkeeksi, mutta aiemmin keittämäni siirappi oli mielestäni pelkälteen liian äkkimakeaa ja sellaista väärällä tavalla raa-an makuista - hampaita irroittavan raakaa. Hassu ilmaus, mutta se tuli maistelun ja pohdinnan jälkeen mieleen. Sama raakuus oli myös keittämättä tehdyssä valkoisen sokerin kerkkäsiirapissa. Siinä täysruokosokerissa on vaan jotain! Yritin tässä olla tosi kriittinen puolin ja toisin, mutta tuo ruokosokerillinen on vaan sata kertaa parempaa.

Keittämättä tehdyt siirapit ovat molemmat hyvin nestemäisiä, toisin kuin keitetty siirappi, joka on perinteisen venyvää siirappista tavaraa. Jos haluaisin sitä perinteisenkaltaista siirappia, keittäisin ja käyttäisin täysruokosokeria. Tuo täysruokosokeri on jo itsessään hyvin aromikasta ja pehmeää, jolloin se sopii hyvin kerkkien pariksi. Kannattaa testata, jos ei vielä ole tuttu.

Siirappi sopii jätskin lisäksi erittäin hyvin myös marinadeihin ja salaattikastikkeisiin.


Unboiled syrup ingredients might sank quite a bit!! This is the same jar as in previous pic!

Spruce shoot syrup without boiling

250g spruce shoots
300g (whole cane) syrup

1. Put on layers chopped shoots (I chopped in glass by using scissors) and sugar to clean jar. Add so many layers untill it is full.
2. Cover the jar with gauze.
3. Let it be on table a few days.
4. When ingredients start to sink, stir. Do it once or twice per day.
5. Syrup is ready when shoots have lost their color and those are swimming in liquid (syrup).
6. If you used gauze, you can turn the jar upside-down on top of some suitable dish (I used a glass) and let the syrup drain. Pour to jars.

This amount of ingredients you can get 3 dl of syrup. Because this syrup is not heated, I store it in fridge. Sugary liquid won't necessarily mind being in room temperature but I don't want to test because my intention is to find out how this works in winter against the cough. 


Of course I had to make some comparing between boiled and unboiled syrup. Boiled syrup was made with white sugar so unfortunately I can't make completely perfect comparison. Some conclusions can be made though. In my test I had unboiled syrup one made of whole cane sugar and another made of white sugar, and that boiled syrup made by using white sugar.

Syrup that was made of whole cane syrup tasted really soft and mellow. I had read that syrup could be used as sauce for ice cream but the syrup I had boiled two years ago was way too sweet and tasted raw in wrong kind of way - teeth loosing raw. Funny expression but that came to my mind after tasting and thinking. Same rawness was also present in unboiled white sugar version. There just is something in whole cane syrup! I tried to be critical but can't help that the whole cane version is 100 times tastier!

Unboiled syrups are both like liquid rather than traditional stretchy syrup. The boiled one is more like traditional type. If I would like to have traditional kind of syrup, I would boil it and use whole cane sugar. That whole cane sugar is itself very aromatic and soft flavored so it suits well for spruce shoots. You should try whole cane sugar in general if it is not familiar to you.

Syrup is a great pair for ice cream but also suits well to marinades and salad dressings.

Mehua ja drinkkejä kuusenkerkistä


Kuusenkerkkämehu

4 litraa vettä
2 litraa kerkkiä
0,5-1kg sokeria
25g sitruunahappoa (apteekista)

1. Laita kerkät ämpäriin ja kaada päälle kiehautettu vesi.
2. Anna jäähtyä, jonka jälkeen sekoita mukaan sitruunahappo.
3. Anna tekeytyä yön yli.
4. Siivilöi kerkät pois.
5. Laita neste kattilaan kiehumaan.
6. Lisää nesteeseen sokeria. Aloita 0,5kg ja lisää tarpeen mukaan.
7. Kun sokeri on liuennut, pullota puhtaisiin pulloihin.

Valmis mehu säilyy viileässä hyvin. Meillä on vieläkin kellarissa viime kesänä vastaavalla tavalla tehtyä mustaherukanlehtimehua ja se on edelleen juotavaa. Laimennus suhde on tietysti maun mukaan, mutta n. 1:3.

Juomia kerkkävalmisteista:

Kesällä on monenlaisia juhlia ja niissä on mukavaa nostaa maljaa. Näillä edellä mainituilla kerkkäherkuilla voit loihtia hieman eksoottisempia drinksuja tarjolle.

1. Kuplivainen kerkkä
1 osa kerkkämehua
3 osaa kuplavettä (en ole testannut miten skumpan ja kerkän maku toimii yhdessä)

2. Kerkkälikööri
Kuusenkerkkäsiirappia ja kirkasta viinaa. Maistelemalla löydät omia makunystyröitäsi miellyttävän yhdistelmän. Tee vaikka hirvimetsälle mukaan, niin saa metsäisen kaatoryypyn, jos onni suo :)


Juice and drinks of spruce shoots


Spruce shoot juice

4 litres water
2 litres spruce shoots
0,5-1kg sugar
25g citric acid (from pharmacy)

1. Place shoots to a bucket and pour boiled hot water on top of those.
2. Let it cool down and add citric acid. Stir.
3. Let it be overnight.
4. Filter shoots away.
5. Pour liquid to a kettle to boil.
6. Add sugar. Start with 0,5kg and add if you prefer.
7. When sugar is dissolved, bottle it.

Ready juice stays in cool place very well. We still have in basement some juice that is done similar way but those are made of black currant leaves. When you drink juice, add some water, about 1:3.


Drinks of spruce shoot

There are many parties in summer in which it is nice to toast. With these previously mentioned spruce shoot delicacies you can serve some a bit more exotic drinks.

1. Sparkling spruce shoot
1 part shoot juice
3 parts bubbly water (I have not tested how does it taste if you mix shoot juice with sparkling wine)

2. Shoot liqueur
Mix spruce shoot syrup with vodka or similar. By tasting you can find a mixture that is according to your taste. Make this to some hunters to take with them, then they are able to serve forest tasting killing shot, if they get lucky and get a catch :)


2 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Meillä on pakastettu ja käytetty kuusenkerkkiä etenkin talvella apuna yskään. Oma kokemukseni on se, että hyvin irrottavat sitkeää limaa, joten toimii!

  Vierailin blogissasi nyt ensimmäistä kertaa ja täytyy palata tänne ihan ajan kanssa, liikutaan niin itsellenikin läheisillä aihealueilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla positiivisia kokemuksia!
   Itsellä oli myös tarkoitus pakastaa vähän, mutta voi olla, ettei niitä kerkkiä sateiden jälkeen kauheasti ole. Toinen ideani ei välttämättä tarvi kerkkää vaan vanhempikin oksa käy - meinasin kuivata suodatinpussiin havua ja koivunlehteä joulusaunaa varten 😊

   Poista

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!