tiistai 21. kesäkuuta 2016

Tip how to serve party food that everyone can eat

In summer time many people are organizing parties and thinking of a perfect menu. It is not easy to do because it is not enough that you decide delicious dishes but you have to take into consideration the growing number of special diets.

At the beginning of this summer I was on my friends wedding and they had combined really well delicious food and special diets.

Näin kesällä moni mietiskelee sopivaa menua juhliin. Homma ei ole helpoimmasta päästä, sillä ei riitä pelkästään, että päättää maukkaat ruuat vaan täytyy ottaa huomioon yhä kasvava määrä erilaisia ruokavalioita.

Olin tämän kesän alussa ystäväni häissä ja siellä oli yhdistetty erittäin oivallisesti herkullinen ruoka ja erityisruokavalioiden huomioiminen.





There were different tapas dishes!
Tarjolla oli erilaisia tapaksia!




Different melons, serrano ham, chorizo, manchego, lime-marinated shrimps, roasted eggplants, olives and sundried tomates, cilantro mushrooms, spanish meatballs, hot chicken skewers, tomatoes filled with cheese and veggies, spinach pine seed balls, raspberry pannacotta. Yummy!


It worked super great! And I, who had previously tasted shrimps just to be polite, ate those with a great appetite.

Toimi ihan törkeän hyvin! Ja minä, joka on ennen lähinnä kohteliaisuudesta maistanut katkarapuja, vedin niitä oikein hyvällä ruokahalulla. 



So in all simplicity there were cold and hot tapas dishes, of which all (excl. bread) were gluten- and lactose-free. People who ate vegetarian food had their own tapas dishes to substitute meat dishes. 

Eli kaikessa yksinkertaisuudessa tarjolla oli kylmät tapakset ja lämpimät tapakset, joista kaikki olivat leipää lukuunottamatta gluteenittomia ja laktoosittomia. Vegeruokaa syöville oli lisäksi omia tapaksia lihaisien tapaksien sijaan. 




And the best was that those were served to tables in own bowls and then each table shared those. No queuing in buffet or bumping to each other in crowd. Also wines were served to table. If I would my own weddings a head, we would not have buffet. I would adopt this idea :)

Ja mikä parasta, nuo tapakset tarjottiin pöytiin omissa astioissaan ja sitten pöytäkunnittain jaoimme ne. Ei turhaa jonotusta buffassa saati väistämisiä/törmäilyjä väkijoukossa. Viinitkin tulivat pöytään. Jos nyt olisi omat häät tuloillaan, niin meillä ei olisi enää buffaa. Nappaisin tämän idean :)

I actually got so exited about those lime-cilantro marinated shrimps that I had to try to make those at home. I think I managed pretty well with the recipe I found online (in Finnish, sorry!). I used the shrimps to risotto and the marinade as well.

Tykästyin itseasiassa noihin limekorianterimarinoituihin katkarapuihin sen verran kovasti, että piti kotona kokeilla apinoida. Onnistuin mielestäni hyvin Kotonatehtyä -blogista löytämälläni ohjeella.
Itse käytin marinoidut katkikset risottoon. Marinadiliemen käytin risoton maustamiseen myös. 


I make a basic risotto as follows:
3dl risotto rice or barley
3 tbs oil
1 mid-sized onion
1 litre vegetable/fish/meat stock
1-2 dl wine (some lemon juice brings the tartness if you don't have wine)
grated parmesan

Do this: Make the stock. After that let the finely chopped onion sweat on pan and add risotto rice. Stir rice until it becomes translucent. Add a couple of deciliter of stock and decrease the heat a bit. It should boil but gently. Add more fluid when it absorbs. Remember the wine, too. (Season with your favorite spices. I added the shrimp marinade as a whole and if I would have needed, I would have added some similar spices that I had in marinade.) Risotto is ready when the rice is soft but it is still "al dente". Add meat or other ready cooked ingredients, in my case shrimps. Add grates cheese as you prefer. Stir, do not boil anymore.

TIP: If you have fried something on pan, after you have taken those to side, add some water to pan and let it boil. Then add this water to your risotto and you will get some extra flavor to your food.


Itse teen perusrisoton seuraavasti:
3dl risottoriisiä tai ohrahelmiä
3 rkl öljyä
1 keskikokoinen sipuli
1 litra kasvis-/kala-/lihalientä
1-2 dl viiniä (sitruunamehu tuo myös hapokkuutta, jos viiniä ei ole)
parmesanraastetta

Tee näin: Tee liemi valmiiksi. Tämän jälkeen kuulota hienoksi pilkottua sipulia öljyssä ja lisää risottoriisi. Sekoittele riisiä niin pitkään, että siitä tulee läpikuultavaa. Lisää lientä pari desiä, vähennä lämpöä vähän, risoton tulee kuitenkin koko ajan poreilla. Lisää nestettä sitä mukaa kun neste imeytyy - muista myös viini. (mausta mielimausteillasi. Katkarapujen marinadin sekoitin kokonaan mukaan ja tarvittaessa olisin lisännyt marinadin mausteita vielä lisämausteeksi, mutta en kokenut tarpeelliseksi.) Risotto on valmista, kun riisi on selkeästi pehmeää, mutta siinä on kuitenkin suutuntuma. Sekoita mukaan kypsät ainekset, omalla kohdallani katkaravut. Lisää makusi mukaan juustoraastetta. Sekoita, älä enää kypsennä.

Vinkki: Jos käytät paistettavaa lihaa, kalaa tai kanaa, paista ne ensin ja sitten siirrettyäsi paistetut ainekset lautaselle odottamaan, kaada tilkka kuumaa vettä pannulle. Kaada tämä vesi risottoriisin sekaan, niin saat paistettujen raaka-aineiden makuja lisää ruokaasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!