Löydä oma potentiaalisi

"Sä pystyt siihen"

"Rohkeesti vaan"

"Vielä vähän matkaa"

"Nyt en kyllä luovuta"

Onko sinulla tapana puhua itseksesi esimerkiksi tiukan paikan tullen? Sille usein hymistään ja kohotellaan kulmia, mutta todellisuudessa se on oikein hyvä tapa! Itselle suunnattu kannustuspuhe nimittäin ihan oikeasti tehoaa. Yhtä lailla kuin jatkuva haukkumisen ja mollaamisen kuunteleminen/ itsensä sättiminen vähentää minäpystyvyyttä (self-efficacy), sitä voidaan parantaa itseään tsemppaamalla, self-talkilla. Olisikohan tuo self-talk sitten suomeksi itsepuhelu :)Sen sijaan, että sanomme itsellemme, että emme pysty tai kykene tekemään jotain, meidän tulee todeta itsellemme, että todellakin teen ja onnistun! Jos ei itse usko itseensä ja omiin kykyihinsä niin kuka sitten? Meissä jokaisessa on potentiaalia yhteen jos toiseen asiaan, se pitää vain valjastaa käyttöön! Monissa tilanteissa ainakin itsellä tuntuu, että toisella olkapäällä istuu joku, joka yrittää lytätä ja toisella olkapäällä toinen huutelee, että älä usko tuota, tee vaan :)

Jos minäpystyvyys on suhteellisen hyvällä ns. normaalilla tasolla, ei tsemppiä tarvita välttämättä paljoa, jotta nähdään selkeitä tuloksia. Tulokset voivat näkyä esimerkiksi energisyytenä ja tekemisen meininkinä. Saadaan aikaan vaikka mitä "koska minä voin ja kykenen". Jos minäpystyvyys taasen on jostain syystä alhaalla, eikä oikein luoteta niihin omiin kykyihin, tarvitaan enemmän työtä asian korjaamiseen. Ihan alkujaan kannattaa ottaa asian korjaamisessa armollinen asenne - se tulee viemään aikaa. Kun jaksaa nähdä vaivaa, se palkitaan. Jos alhainen minäpystyvyys liittyy vain johonkin tiettyyn asiaan tai tekemiseen (vrt. ei osata omasta mielestä laulaa, koska musiikinopettaja alakoulussa totesi näin), sen korjaaminen on helpompaa kuin tilanteessa, jossa ihminen on lytätty niin, että hän tuntee olevansa täysin hyödytön.Ei tule varmaan yllätyksenä, että meistä kukaan ei ole hyödytön. Me ollaan kaikki tärkeitä. Jokaisen tulisi katsoa aamulla peiliin ja todeta itselleen, että "sä rokkaat, tästä päivästä tulee superhyvä" (koska self-talk ;) ). Kuka meidän elämästä päättää, ellei me itse? Me ollaan ihan itse vastuussa siitä millaiseksi me annetaan elämämme tulla. Niin hyvässä kuin pahassa. Joskus pitää uskaltaa ottaa se askel sinne oman mukavuusalueen ulkopuolelle, jotta saa elämäänsä toivottua muutosta. Silloin tsemppaaminen nimenomaan on tärkeää. Tsempataan meidät ylittämään itsemme! Opitaan uutta, tavataan uusia ihmisiä, käydään mielenkiintoisissa paikoissa, vaihdetaan työpaikkaa ja juostaan se iltalenkin viimeinen ylämäki. Koska me voidaan ja pystytään siihen. Muista aktiivisesti kertoa tämä itsellesi.

"Kyllä sä uskallat"

"Susta on siihen"

Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!