Venyykö illat koneella tahtomattasi? Tässä yksi toimiva ratkaisu

Onkohan siellä ruudun takana muita, jotka kamppailevat samanlaisen ongelman kanssa kuin itse. Nimittäin monesti iltamyöhään huomaan istuvani koneella ja tuijottaen samoja uutisia/sivustoja ihan vain siksi, ettei jaksa nähdä sitä vaivaa lähteä nukkumaan. Pitäisi käydä suihkussa, ruokkia koira, harjata hampaat, etc... kyllä te tiedätte! Siinä on sitten se noidan kehä, että väsyttää ja pitäisi mennä nukkumaan, mutta ei jaksa niitä hommia mitä pitäisi tehdä ennen kuin voisi hyvillä mielin käydä unille.

Tähän apu löytyy niinkin pienestä asiasta kuin ennakoinnista. Tehdään ne asiat ennen kuin käydään siihen koneelle naputtelemaan blogia, gradua, sähköpostia, työhakemusta, whatever. Ei ole oikeasti isoista tekemisistä kyse, kun puhutaan suihkussa käymisestä, koiran ruokinnasta ja hampaiden harjauksesta, niin niihin menee yhteensä kaikkine vaiheineen ehkä 10 minuuttia. Jos 10 minuutin vuoksi lykkää nukkumaan menoa kaksi tuntia, niin voi miettiä pari kertaa, että miten meni niin kuin omasta mielestä :) Meikin poistoon menee muuten vielä vähemmän aikaa...

Tämä on selkeä ratkaisu ja toimiva sellainen. Muistaessani toteuttaa taputtelen itseäni olalle, mutta vähän liian usein on nyt ollut se toinen ääni kellossa. "Mä hetken luen uutisia nyt kun lapset nukkuvat ja meen sitten suihkuun välissä"... yeah right! Osaan kyllä olla omalle toiminnalleni ymmärtäväinen, enkä ruoski itseäni, mutta silti yritän muokata toimintaa vähän jaksavampaan suuntaan. Eihän tuollaisessa turhassa valvomisessa ole yhtään mitään järkeä. Siinä ei voita kukaan. Mielummin sitä haluaa olla päivän pirteä ja tehokas, käyden iltasella hyvällä fiiliksellä ajoissa nukkumaan. Jos on superväsynyt koko päivän, jokainen tietää mitä käy toimintakyvylle ja minkä verran saa aikaiseksi mitä sitten tekikään. Töissä siitä kärsii koko työyhteisö, kotona lapset ja puoliso. 

Eli ennen kuin istahdat koneen, teeveen tai kirjan ääreen, tee kaikki muut hommat siihen pisteeseen, että pystyt siirtymään untenmaille mahdollisimman vähin ponnistuksin, kun sen aika on. Aamullakin on muuten enemmän aikaa käytössä, kun illalla laittaa eväät ja miksei aamupalankin valmiiksi. Ja voi sen kahvinkeittimenkin ladata ja aamulla vain napsauttaa päälle ;)

Onko sinulla tällaisia ajankäyttöön liittyviä tapoja, joista haluaisit eroon? Tavan tunnistaminen on se ensimmäinen askel oman käyttäytymisen muokkaamisessa. Tsemppiä!

- Laura

I wonder if there are someone else out there who are struggling with same kind of problem as me. Namely, many times late at night I notice that I am sitting in front of my computer, staring the same news/websites just because I feel it too tiring to go to bed. You should shower, feed a dog, brush your teeth, etc...oh, you know! There is this vicious circle that you feel tired and you should go to bed but you don't have energy to act.

To this there is solution which is as simple as foresight. Let's make those things before opening the computer to tap text to blog, thesis, e-mail, work application, whatever. It is not question about big things when talking about showering, feeding a dog and brushing teeth. It takes around 10 minutes totally to do all those. If you postpone your bedtime 2hrs because of 10 minutes, you can think how wise is that :) btw, it takes even less time to remove make-up...

This is clear solution and working one. When I remember to execute this, I tap myself on shoulder but a bit too often there has been the opposite. "I read some news now when kids are sleeping and go to shower after a couple of pieces of news"... yeah right! I have learned to be understanding to my activity and not being too harsh to myself, but still I try to modify my actions to be more energy productive than consuming. That kind of staying up late is not wise for anyone. I rather want to be energetic and productive during a day and go to sleep on time feeling good about the day. If you are tired the whole day, everyone knows what happens to performance and how much you manage to do whatever you were doing. At work whole work community suffers and at home kids and spouse.

So before you start surfing online, channels at tv or reading a book (or whatever) do all other things ready so that you don't have to do anything else than walking to bed when you feel it is time to sleep. Btw, you get some extra minutes to your morning if you prepare your lunch box and even brekkie in the evening. You can also prepare your coffee maker, too. Then you just have to press the button in the morning :)

Do you have these kind of habits that you would like to get rid of? Identifying the habit is the first step to modify own behavior. Good luck!

-Laura

3 kommenttia

 1. Minä huomaan nyt töiden alettua istuvani taas iltaisin aivan liian pitkään koneella. Ja monesti se netin käyttö illalla menee ihan päämäärättömäksi haahuiluksi sivulta toiselle enkä enää pysty tehokkaaseen työskentelyyn. Nyt olen huomannut, että nettiselailu liian myöhään illalla vaikeuttaa nukahtamistani, joten olisi otettava itseä niskasta kiinni, laitettava kone ajoissa kiinni ja vaikka luettava ennen nukahtamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ihan totta, että pitäisi vähän aikaisemmin lopettaa ruudun tuijotus. Olen huomannut samaa varsinkin niissä tilanteissa, kun olen tehnyt loppuun asti ns. aivotyötä. Sitä on tavallaan edelleen kierroksilla, kun käy nukkumaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!