torstai 15. syyskuuta 2016

Kuivaamalla sato talteen

Tuli käytyä viime viikonloppuna taas kerran sieniä etsimässä metsässä ja löysin korillisen suppista, lampaankääpää ja kanttista! Sain naapurilta lainaan kuivurin ja nyt on sienet nätisti sisustuselementtinä keittiössä :D Purnukoita kun katselee, tulee sellaisia pieniä flashbackejä Kiinan vuoteen, kun siellä paikalliseen lääketieteeseen kuuluu jos minkäkin näköistä kuivattua tavaraa. 


Samaan kuivuriin (tosin eri aikaan, ettei hajut tartu) tuli laitettua myös viipaloituja omenoita. Osaan ripotin vähän ceylonin kanelia päälle ja täytyy sanoa, että ihan törkeen hyviä!! Ei kaipaa yhtään sokeria ja tuo 1,5-vuotiaskin käy niitä vähän väliä napsimassa. Tuolla olisi vielä puissa omenaa, pitäisi käydä keräämässä. Osasta hilloa ja osasta noita lastuja. 

Oli muuten hauska tilanne, kun kyselin naapurilta mahdollisesta kuivurista ja hän sanoi voivansa lainata. Oletin, että kuivuri on semmoinen pyöreä, joita näkee aina syksyisin eri kauppojen mainoksissa. Erehdyin! Tämä kyseinen kuivuri olikin iso Orakas-merkkinen viisitasoinen kaappi! Aika pro-peli :D Aloin tietysti itse pohtimaan josko hommaisi tuommoisen, mutta taidan ensin kokeilla olisiko sellaisesta vähän pienemmästä mihinkään. Tällä kaapilla on hintaa pikkasen vajaa 500€!! Toki on suomalaista tekoa ja vielä tuosta naapurikunnasta, joten sen puoleen tykkäisin hommata tuon, mutta "hieman" on tämän hetkisen kipurajan yli tuo hinta.


Kuivaamalla kasvit saadaan säilymään huoneenlämmössä, joka itselleni oli se tärkein juttu, koska pakastin- ja kylmäsäilytystilat ovat rajalliset. Kuivaaminen onnistuu hyödyntämällä joko kasvikuivuria tai hyödyntämällä kodin omia lämmönlähteitä, kuten leivinuunin ja jääkaapin/pakastimen yläosaa, keskuslämmityskattilan läheisyyttä tai kiertoilmauunia. Tavallisessa uunissa ilmanvaihtoa ei pysty (ainakaan helposti) järjestämään niin, että tulos olisi toivotunlainen. Kiertoilmauunissakin pitää luukkua pitää aavistuksen verran auki. 

Koska kyseessä on ruoka-aineiden kuivatus, tärkeintä paikan valinnassa on puhtaus. Paikan tulee olla pölytön ja ilman tulee vaihtua. Ulkona kuivatus onnistuu (esim. mustikat) silloin, kun ei ole kosteaa eli poutaisina kesäpäivinä. Yöt voivat kesälläkin olla kosteita, joten yöksi kuivatettavat tuotteet tulee siirtää sisätiloihin. Ulkona on aina myös riski, että tuotteet joutuvat sään ja eläinten armoille, joten suositeltavaa on peittää ne vaikkapa toisella harsolla välttyäkseen harmitukselta.


Yleisesti ottaen kuivaukseen soveltuu parhaiten tiheäverkkoinen ritilä, johon tuotteet levitetään tasaisesti. Itse pyrin siihen, ettei tuotetta ole liian paksulti, jotta kuivuminen on tehokkaampaa. Pieni päällekkäisyys ei haittaa esimerkiksi suppilovahveroiden osalta, sillä tuotteita on tarkoitus pöyhiä kuivauksen aikana. Mikäli verkkoa ei ole saatavilla, voi käyttää vauvaperheissä hyvinkin tuttuja sideharsorättejä - pingottaa sen esimerkiksi neliön malliseen rimakehikkoon.Tärkeintä on harsoakin käytettäessä varmistua ilman kiertämisestä eli pelkästään pöydän päälle en suosittele harsoa jätettävän. Rimojen alle voi laittaa kirjoja tai pätkät paksua lautaa kohottamaan kuivatettavat tuotteet tasolta ja varmistamaan ilman vapaa liikkuvuus.

Mikäli miettii tuotteiden kuivattamista saunassa, kannattaa muistaa ettei lämpötilan tulisi olla yli 50 astetta, jotta tuotteet pysyvät laadukkaina. Herkille yrteille tuo 50 astettakin on jo liikaa. Jälkilämmössä voi tietysti kuivatella ja sama juttu leivinuunin kanssa. Yrtithän voi muuten kuivattaa ihan kimppuina roikuttamalla huoneilmassa. Ei tarvitse kikkailla juuri yhtään.


Kuivattuja sieniä voi hyödyntää kuten tuoreitakin. Ensin liotetaan 15-60min. Tai sitten voi tehdä niinkuin minä meinasin - murskaa sienet pieneksi mujuksi ja heittää milloin minkäkin ruuan joukkoon. Lapset ei huomaa syövänsä sieniä ja saa tehtyä ruuasta vähän ravinteikkaampaa. Esimerkiksi lihapullataikinaan jauhettu suppis katoaa helposti.

(Tietolähteenä käytetty mm. Marttojen sivustoa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!