tiistai 13. joulukuuta 2016

Joulupiparkakkuja suvun reseptillä

Menneinä vuosina olen tehnyt piparkakkutaikinan sillä melko perinteisellä ohjeella, jossa rasvaan sekoitetaan siirappi ja mausteet, johon sitten seoksen viilettyä sekoitetaan kananmuna ja jauhot. Nyt tänä vuonna halusin ottaa käyttöön edesmenneen mammani joulupiparkakkureseptin, joka ei englanniksi taipuisikaan "ginger bread", koska tämä taikina ei sisällä inkivääriä sitten ollenkaan.



Meillä oli lapsuudessa tapana leipoa piparkakkuja aina itsenäisyyspäivänä ja itse olen sitä perinnettä halunnut siirtää myös lapsilleni. Tänä vuonna tosin leipominen meni itsenäisyyspäivän yli, sillä varsinaisena päivänä oli kaikenlaista aikatauluhaastetta :) Mutta edes siinä itsenäisyyspäivän nurkilla ;) Tänään illalla otin oman hetken ja koristelin muutaman. Todennäköisesti loput tulevat olemaan lasten koristelemia ja itse seuraan sitä puuhaa statistin roolissa.

Nämä piparkakut ovat mureita ja rapsakoita. Älyhyviä. Sellasia lempeän makuisia. Kaulitessa joutuu jauhottamaan jonkun verran pohjaa, ettei tartu kiinni. Tämä ohje on myös loistava, mikäli kaapissa on vain pieni tippa siirappia, sitä tulee nimittäin vain pari ruokalusikallista!


Mamman joulupiparkakut


150g voita
150g sokeria
1 muna
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl hienonnettua kardemummaa (jauhoin rouhetta pienemmäksi kahden lusikan välissä, kun en omista morttelia)
1/2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl siirappia

Ennakkoon ota rasva huoneenlämpöön
1. Sekoita keskenään kuivat aineet
2. Vaahdota toisessa astiassa rasva ja sokeri
3. Lisää muna rasva-sokerivaahtoon
4. Lisää kuivat aineet ja siirappi
5. Sekoita hyvin. Käsillä voi lisäksi puristella taikinan hyvin sekaisin.
6. Anna tekeytyä viileässä mielellään yön yli. Tai tee taikina aamulla ja leivo illalla.
7. Kauli ja painele söpöjä piparkakkuja.
8. Laita taikina välillä jääkaappiin, jos alkaa tarttumaan kaulimeen/pöytään. Hyvä vinkki on myös pitää kulho viileässä ja ottaa pöydälle vain sen verran taikinaa kuin on tarvis.

P.S. Tee taikina tuplana, niin jää jotain leivottavaakin ;)

Herkullisia leipomishetkiä! - Laura


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!