perjantai 16. joulukuuta 2016

Suositaan suomalaista

Olen aika pihi kuluttaja ja punnitsen joskus hyvinkin tarkkaan mitä ostan. Monesti käy niin, että kasaan itselleni tavaraa kärryyn tai koriin ja sitten sen tuotekiertelyn aikana käyn päässäni debattia että ostaako vai ei ja hyvin usein perustelut kääntyvät kielteiselle kannalle ja palautan tuotteen takaisin paikalleen. 

Nyt kolmenkympin jälkeen (meinasin ensin kirjoittaa, että aikuisiällä, mutta se olisi ollut vale) olen alkanut enemmän kiinnittää huomiota arvojeni mukaisiin hankintoihin. Itselleni se tarkoittaa kotimaisuuden ja eettisyyden suosimista. Haluan omalla kulutuksellani tukea suomalaista työtä. 

Minulle se tarkoittaa esimerkiksi, että valitsen talvellakin suomalaiset tomaatit ja kurkut, vaikka niiden hiilijalanjälki todennäköisesti on sama tai jopa suurempi kuin espanjalaisilla kollegoilla. Suomalaisia tuotteita ostan aina, kun vain mahdollista ja hinta ei ole järkyttävä.

Lisäksi haluan tukea suomalaista designia ja suomalaisia yrityksiä. Ymmärrettävästi monet Suomessa suunnitellut tuotteet valmistetaan ulkomailla, mutta mikäli suunnittelijat ovat Suomessa, ostan tuotteita mielelläni. Meillä on kaapeissa Arabian Teemaa sekä Iittalan Kartiota, vaatekaapistani löytyy mm. Nansoa, Marimekkoa ja jopa yksi Katri Niskasen suunnittelema vaate ja lempparikoruni on Kalevalakorulta. Tuen mielelläni suomalaisia yrityksiä, koska ne maksavat veronsa Suomeen ja sen myötä hyödyttävät meitä kaikkia. Kirppareilta ostan edelleen sitä kivaa mitä sattuu löytymään, mutta uusia vaatteita tms. ostaessa pyrin suosimaan suomalaista ja panostamaan määrän sijasta laatuun. Toki totuuden nimissä täytyy sanoa, että kyllä omasta ja lasteni kaapista löytyy myös halpojen ketjujen vaatteita. Lapsilla sen vuoksi, että ei sitten harmita ne pinttyneet tahrat niin paljoa ja itsellä  mm. siksi, kun kotiäitivuosien jälkeen piti saada kerralla ostettua useampi ns. työvaate.Uusin löytöni Suomi-designin puolella on Utuan laukut. Ostin itselleni Haave-laukun valmistujaislahjaksi syksyllä ja olen niin iloinen hankinnastani. Itselleni laukuissa merkitsee sen tilavuuden lisäksi merkin huomaamattomuus - logoa kirkuvat laukut ei ole minun juttuni. Tuossa logo on nätisti painettuna, muttei hyppää silmille. Utuan laukut valmistetaan Kreikassa, mutta suunnittelu on Suomessa. Laukut ovat nahkaa ja käsintehtyjä. Laadun huomaa, kun laukun saa käsiinsä. Sisäpuolen mokka on niin pehmeää!! Lisäksi Utuan laukkujen valmistuksessa on kiinnitetty huomiota valmistuksen mahdollisimman pieneen ympäristökuormitukseen. Eihän noista laukuista voi kuin tykätä :) Koska minulle on työhyvinvointi erittäin sydäntä lähellä oleva aihe, on myös tarina näiden laukkujen takana erittäin mieltä lämmittävä sen surullisesta vivahteesta huolimatta. Laukkujen suunnittelija Piia Vähäsalo on sairautensa vuoksi osittain työkykyinen ja monen työnantajan mielestä varmasti riski, mutta niin hän vain on saanut annettua työpanoksen näin hienoihin laukkuihin. Tässä näkee kuinka tärkeää on etsiä keinot käyttää sitä omaa osaamista, vaikka siihen ei enää 100% kykenisikään. Kaikki voittaa :) Nyt odotan, että Utua julkaisisi viikonloppulaukun mallistoonsa. Sellainen on ollut hankintalistalla jo pitkään, mutta sopivaa ei ole tullut eteen. Saas nähdä josko Utuan malli miellyttäisi silmää.

Olen listaillut joitain kivoja arvojeni mukaisia kauppoja, joista meinasin itse shoppailla, kunhan tulee ajankohtaiseksi päivittää vaatekaappia tai asusteita :) Vaikka nuo hinnat ovat monien kohdalla melko korkeat, ajattelen tulevan ostokseni eräänlaisena sijoituksena tai panostuksena. Luotan nimittäin siihen, että hyvin ja laadukkaasti tehty vaate/asuste kestää aikaa. Ja mikäli joku nyt pohtii, että viitsiikö klikata linkkejä, että hyödynkö minä niistä teidän klikkauksista, niin noups, en hyödy. Nämä eivät siis ole affiliate-linkkejä.

Aarni-wood - puiset rannekellot. Itseäni miellyttää visakoivu ja sitten musta eeben. Tuolta löytyy myös puisilla kehyksillä silmä- ja aurinkolaseja. Aarnin tuotteet valmistetaan sertifioidusta puusta ja itseäni yllätti, että kotimaisten puiden alkuperä tiedetään paikkakunnan tarkkuulla.

Alpa - villaisia ihanan lämpöisen oloisia neuleita! Alpan tuotteet suunnitellaan Suomessa ja tuotetaan Euroopassa vastuullisissa tuotantolaitoksissa. Nimestäkin voi päätellä, että materiaalina on alpakan villa, joka on lämpöisempää, sileämpää ja ennen kaikkea kestävämpää kuin lampaanvilla. Tämä Twilight - neuletakki on yksi mun suosikkeja. Samoin tämä Symppis-villatakki on sellainen, jonka kovin haluaisin. Tulee vaan valinnan vaikeus noiden värien suhteen!

Nudge - " Suomessa suunniteltuja ja eettisesti valmistettuja vaatteita, koruja ja lahjatavaraa itsenäisiltä suomalaisilta pienvalmistajilta" Aivan ihania vaatteita, koruja ja printtejä! Tuonne on todella kattavasti koottu myyntiin suomalaista designia parhaimmillaan ja näistä osa on ihan Suomessa valmistettukin. Kuitenkin tuolla on myös muualla suunniteltua ja tuotettua, joten mikäli suomalaista työtä haluaa tukea, klikkaile kohdasta "finnish design" :)

Tietysti Neulomo ansaitsee myös maininnan. Ja näitä hei saa ihan Prismastakin! Neulomon kanssa yhteistyötä tekee Tauko design, jonka yhtä mekkoa olen katsellut jo tovin sillä silmällä. Neulomon tuotteet valmistetaan Nokialla ja heidän tarkoituksena on osoittaa, että vaatteiden valmistus voi kannattaa myös Suomessa. Lisämaininnan ansaitsee myös nettisivuilla käytetyt mallit - he ovat monen eri kokoisia. Vaatteita on siis koosta XS kokoon 5XL. Nuo vaatteet (esim. tämä tunika) ei ole hinnakkaita ollenkaan, jos vertailee yleisesti suomalaisten vaatteiden hintoihin. Ja Prismasta saa vielä bonaritkin päälle ;D


Suosin suomalaista, suosithan sinäkin? :) - Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!