sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kodin pikasiivous ennen yllärivieraita

Töiden jälkeen tulossa vieraita ja koti ei näytä ihan niin edustuskelpoiselta kuin toivoisi? Mulle äiti opetti, että kun pitää keittiön ja vessan puhtaana, niin se pelastaa monta kertaa. Kuitenkin itse olen hieman tuunannut tätä ohjetta ja seuraavaksi kerronkin teille muutaman kohdan listan siitä miten saa nopeasti aikaan puhtaamman lookin kotiin. Aikaa tähän menee puolisen tuntia, jos sitäkään (riippuu siitä lähtötasosta), joten ihan samalla ovenavauksella itsensä kanssa ei kannata niitä kavereita pyytää ;)1. Tyhjennä ja täytä tiskikone
Äitin oppi on ihan fiksu. Likaisia astioita pursuava tiskipöytä ei ole kovin kiva ilmestys, varsinkin jos sitä saa sitten ihastella kahvipöydässä. Välttämättä vieraita ei edes haittaa, mutta mikäli olet yhtään kuin minä, sinua haittaa. Jos sinulla ei ole tiskikonetta ja astiat ovat vallanneet tiskipöydän, varmista, että kaapissa on kahvia varten astiat. Sitten loput astiat muovilaatikkoon (vaikka pyykkikoriin) ja sellaiseen huoneeseen, jonne vieraiden ei tarvitse mennä (vaatehuone, työhuone, makuuhuone, tms.)

2. Imuroi tai lakaise lattia
Mua ei itseäni niinkään häiritse sekaisin lattialla olevat tavarat. Tai ei ainakaan niin paljoa kuin likaisuus. Itse pyrin siihen, että ne tilat, joissa vieraiden kanssa tullaan oleskelemaan olisi suht puhtaat lattiapinnoilta. Käytännössä siis katson keittiön lattian ja eteisen, jossa. Muut tilat yleensä ovat sopivassa kuosissa ihan normaalin viikkosiivouksen jäljiltä.

3. Siivoa vessa ja vaihda pyyhkeet
Pese wc-pönttö ja lavuaari. Kiinnitä huomio myös wc-renkaan alle, mikäli vierailulle on saapumassa kaksilahkeisia. Jos oikein haluaa säväyttää puhtaalla lookilla, kiilloita myös hana. Pese se ensin saippualla ja harjalla ja kuivaa tämän jälkeen kuivalla mikrokuituliinalla. Tai kuivaa käsipyyhkeen lenkkireunalla (yleensä se puhtain kohta) ennen kuin laitat puhtaat tilalle. Puhtaat pyyhkeet nimittäin on aika must-juttu. On aika ällöä, jos joutuu kuivaamaan kätensä märkään tai mielenkiintoisen violetinruskeankukertavan väriseen pyyhkeeseen. Meillä kolmen pienen lapsen perheessä saa vaihdella pyyhettä muutenkin usein, kun välillä siihen pyyhkeeseen kuivataan suu, joka oli unohdettu ensin pestä :P Froteepyyhe on muutenkin siivouksessa näppärä. Sitä kun kostuttaa vain hieman yhdestä kohtaa, voi sillä kostealla kohdalla pyyhkiä tahraiset peilit ja kuivalla osalla kuivata - ei jää tahroja tai raitoja. 

4. Olohuone viihtyisäksi
Meillä lasten lelut valtaavat päivittäin olohuonetta ja sohvatyynyt lentävät lattialle. Kun meille on tulossa porukkaa käymään, haluan olohuoneen olevan vähän vähemmän lasten valtakuntaa (lastenhuone on erikseen). Jos on käytössä joku tyylikäs säilytyskaluste, niin hitsin hyvä! Jos on kuin minä, ei ole ja ne lelut laitetaan ikean säkkiin ja viedään lastenhuoneeseen. Tai makkariin. Tätä neuvoa voi soveltaa monessa kohtaa. Jos joku kohta on liian sekava eikä aikaa ole just nyt laittaa sitä kuntoon, ei muuta kuin tavarat pussiin ja pois silmistä. Tietysti sitten vieraiden lähdettyä voisi olla ihan jees käydä se säkki läpi ;)

5. Rentoudu
Tuskin kukaan tulee tupatarkastusta pitämään. Yleensä kyläilemään tullaan tapaamaan kavereita ja kuulemaan kuulumisia. Siivous on lähinnä itseä varten. Itse ainakin ärsyynnyn omassa kodissani noista epäkohdista, mutta en minä niihin muualla kiinnitä huomiota. Tunnelmavalaistus käyttöön, niin ei itseäkään häiritse pölyhiukkaset tai tahraiset peilit :) Ja mikäli kyläilemään tuleva kaveri on lähellekään samassa elämäntilanteessa kuin sinä itse, he kyllä ymmärtävät syyt miksei kämppä ole kuin suoraan avotakasta ;)

Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!