Ensimmäinen steppi mielekkäämpään työhön: Luontaisesti tärkeät asiat

Me aikuiset vietetämme 1/3 päivästä yleensä töissä ja on ihan huippujuttu, jos siitä työstä oikeasti nauttii. Se pitäisi minusta olla jokaisen tavoitteena. Itselle olisi katastrofi, jos joutuisi kolmanneksen päivästä viettämään tehden jotain, joka ei voisi vähempää kiinnostaa.

Joskus tietysti on otettava vastaan se työ, jonka vaan saa, jotta on rahaa edes jonkinlaiseen elämiseen. Se on järkevää, mutta pidemmän päälle ajateltuna se kannattaa itse ajatella välivaiheena. Siitä nimittäin hyötyvät kaikki - sekä työntekijä, työnantaja että muut kanssaeläjät. Seuraavaksi kerron miksi.

Kun ajattelet vähemmän motivoivan työn välivaiheena, jaksat tehdä sitä paremmin. Sitä on yllättävän helppoa vaan alkaa pyöriä itsesäälissä ja ketutuksessa miettien, että tässä sitä nyt ollaan ja yritetään kestää. Kuitenkin jos tekee itselleen askelmat päästä itseä enemmän miellyttävään työhön, välivaiheen työ ei tunnu niin vastenmieliseltä. Kun jaksaa henkisesti tehdä työtä, työnjälki pysyy yleensä odotetunlaisena ja työnantaja sekä työyhteisö on tyytyväinen. Myös lähipiiri on yleensä tyytyväinen, kun heidän ei tarvitse kuunnella purnausta ikävästä työstä koko ajan. Ja jos se välivaihe tuntuu kestävän liian pitkään, aina voi kokeilla vaihtaa sitä väliaikaistyötä. Tärkeitä, että itse ymmärtää missä kohtaa omaa projektiaan menee.

Millaisilla stepeillä siihen itseä enemmän miellyttävään työhön voisi sitten päästä? Tässä ensimmäinen steppi, olkaa hyvät!

Kuva: abluecup/iStockphoto

1. Luontaisesti tärkeiden asioiden selvittäminen

Mieti missä olet hyvä

Olen varma, että meillä kaikilla on jokin sellainen uniikki ominaisuus tai ominaisuuksien rypäs, joka tekee meistä muita parempia jossakin asiassa. Mikä se asia sitten on, niin sen selvittäminen ei ole välttämättä yksinkertainen prosessi. Sitä on hyvä lähteä miettimään siltä kantilta, että missä on onnistunut elämässä. Mitkä asiat tuntuvat sujuvan kuin vettä vaan - luonnollisesti? Mitkä ovat olleet niitä wau-hetkiä? Tämän jälkeen voi pohtia, että mitkä asiat ja omat luonteenpiirteet saivat tämän wau-hetken aikaan. 

Mieti mitä teet mieluiten ja mitä arvostat

Tällä en tarkoita pelkästään työtä vaan myös vapaa-aikaa. Teetkö käsilläsi? Harrastatko intohimoisesti jotain? Vietätkö aikaa mökillä? Toimitko yhdistysaktiivina? Jotain muuta? Itse olen tykännyt asioiden organisoinnista myös vapaa-ajalla eri yhdistyksissä toimien ja näin ollen olen huomannut ,että minulle on mieleistä työ, jossa pääsen organisoimaan ja ratkaisemaan ongelmia - olemaan vastuussa jostakin. Arvostan ekologisuutta ja hiilijalanjäljen pienenemistä. Samoin arvostan ensiluokkaista asiakaskokemusta. Jos ei oikein keksi mitä arvostaa, voi miettiä tyypilliseen suomalaiseen tapaan negaation kautta. Minkä menetys, epäonnistuminen tai tuhoutuminen harmittaisi.

Mieti miksi pidät siitä tekemisestä mieluiten

Itse pidän tosiaan siitä, että olen vastuussa jostakin ja löydän ratkaisuja ongelmiin. Minusta on hienoa, jos pääsen näkemään "kätteni jäljen" käytännössä eli esimerkiksi ongelman ratkaisun jälkeisen vaiheen tai innostuneempia ihmisiä. Kaikki eivät halua suurta vastuuta. Osa haluaa vain tehdä sen mitä odotetaan - hoitaa sen oman sopivan kokoisen tontin. Osa tykkää siitä, että saa tehdä asioita yksin. Osa voimaantuu suuressa porukassa. Jotkut innostuvat nähdessään kättensä jäljen konkreettisesti ja toiset tykkäävät, kun näkevät oman tekemisensä isomman tekemisen osana. Kaikki aidot syyt ovat yhtä hyviä. Syitä on niin paljon kuin on ihmisiä. Mieti omat syysi.


Kun tietää itse omat luontaiset vahvuutensa, on helpompi muokata työstään mielekkäämpää!

Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!