Kolmas steppi mielekkäämpään työhön: Osaamisen ymmärtäminen

3. Osaamisen ymmärtäminen on avainasemassa

Tunnista osaaminen

Osaamisen tunnistamisesta ja sen oikeanlaisesta markkinoinnista puhutaan paljon eikä suotta. Mikäli itse tiedät mitä osaat, pystyt olemaan itsevarmempi myydessäsi itsesi työhön.

Osaaminen ei aina tule työstä tai koulunpenkiltä. Se voi hyvinkin liittyä ensimmäisen osion steppeihin. Nimittäin vapaa-ajalla sitä tulee tehtyä paljon sellaista, joita voi oikeasti hyödyntää työelämässä. Mielestäni työnantaja menettää paljon potentiaalia, mikäli ei tiedä mitä jo olemassa olevat työntekijät tekevät vapaa-ajalla. Voi nimittäin olla, että se tarvittava osaaminen löytyy jo työpaikalta, sitä ei vain osata hyödyntää.


Elämä opettaa

Ihmistuntemus voi olla joillain ihmisillä omaa luokkaansa - ymmärretään luontaisesti miksi ihmiset käyttäytyvät eri tavoin ja millaisia keinoja ihmiset saattavat käyttää pyrkiessään vaikuttamaan muihin ihmisiin. Myös kuuntelutaito ja erilaisten nyanssien havainnointi voi olla merkittävässä roolissa jonkun työpaikan täyttämisessä. Samoin tietokoneosaajia saattaa löytyä yllättävältäkin taholta - ehkä se ryhmän hiljaisin puhkeaakin kukkaan, kun pääsee näyttämään vapaa-ajalla käyttämiään tietokonetaitoja työelämässä.

Yhdistysaktiivius antaa työelämään monenlaista osaamista. Siellä oppii ajattelemaan "toimintakärki" edellä ja näkemään sen ison kuvan sekä mahdollisesti neuvottelemaan isoistakin asioista. Kannattaakin miettiä omaa harrastusta pintaa syvemmältä. Simppeliltä kuulostava autoharrastus antaa parhaimmillaan monenlaista osaamista, kuten kokonaisuuden hahmottamista, kärsivällisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä.

Työ opettaa muutakin kuin varsinaisen työn tekemistä 

Monessa työssä oppii  vähän kuin varkain johtamaan itseään. Osaa hahmotella päivän jo aamusta niin, että ehtii tehdä päivän aikana suunnittelemansa asiat. Eikä nyt puhuta edes pelkästään asiantuntijatyöstä vaan ihan suorittavassa työssäkin itsensä johtaminen on tärkeässä roolissa. Lemppariesimerkissäni siivouksessa on todella tärkeää, että siivooja ymmärtää minkä verran aikaa hänellä menee missäkin kohteessa, jotta hän voi miettiä mihin hän sijoittaa tauot ja missä hän mahdollisesti tekee jotain harvemmin siivousohjelmassa olevia töitä. Kyky hahmottaa tällaisia asioita - sitä jo mainittua isoa kuvaa - kasvaa työkokemuksen karttuessa.

Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!