Toinen steppi mielekkäämpään työhön: Muokkaa nykyistä työtä

2. Muokkaa nykyistä työtä


Alkuun on hyvä miettiä onko tämän hetkisessä työssä asioita, jotka menevät yksyhteen ensimmäisen stepin kanssa. Mikäli on, kannattaa miettiä voisiko niiden osuutta omassa työnkuvassa kasvattaa. Erilaisia työnorganisointiin liittyviä muutoksia on helppo tuoda itse työpäivään (tauot, to do -listat, töiden porrastus, jne.)  Jos ei meinaa löytyä mitään, musiikin kuuntelu voi joskus olla yllättävän tehokas piristysruiske tai vaikkapa työskentelypaikan muutos (kahvila, sohva, rutiinista poikkeava työpiste). Ja aina voi sopia kahvitauon samaan aikaan hauskan työkaverin kanssa. Vartin verran "naurujoogaa" saa aikaan ihmeitä.

Uskalla ottaa tilanne puheeksi niin esimiehen kuin muun tiimin kesken

Jos ei itse pysty tekemään työn muokkaamisesta päätöstä, suosittelen lämpimästi ottamaan asian puheeksi työnantajan kanssa. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa työ, jossa ollaan yksin, mutta ajoittain otetaan asiakaspuheluita vastaan. Jos vapaa-ajalla nauttii kovasti olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, todennäköisesti nauttii myös noiden asiakkaiden kanssa toimimisesta.

Aina ennen isoja työratkaisuja kannattaa keskustella esimiehen ja tiimin kanssa. Tuossa aiemmin ollut esimerkki toimii myös tässä. Voihan olla, että kyseisen työn tekijä ei vapaa-ajalla nauti muiden ihmisten kanssa toimimisesta ja kokee vähäisetkin asiakaspuhelut ahdistavina ajatustyön keskeyttäjinä. Tällöin työn mielekkyyttä pystyisi parantamaan jättämällä nämä asiakaspuhelut niille, jotka niistä nauttivat. Eihän se tietenkään aina ole niin yksinkertaista jättää töitä muille, mutta kun asioista keskustelee, niihin saattaa löytyä ratkaisut. Esimerkin kaltaisessa tilanteessa ihanteellistahan olisi, mikäli työporukasta löytyy molempien kaltaiset henkilöt. Tällöin töitä voisi uudelleen järjestellä niin, että toinen ottaa toisenkin asiakaspuheluosuudet ja toinen taas hoitaa enemmän itsekseen hoidettavia tehtäviä. Kaikki voittavat. Eli siis tiivistettynä - jokaiselle omien vahvuuksien mukaisia työtehtäviä. Tämä on myös tärkeä asia muistaa, kun on esimiehenä tiimissä. Pienillä muutoksilla tiiminjäsenten motivaatio voidaan boostata ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Tässäkin korostuu vuorovaikutuksen tärkeys. Kukaan ei ole toisen ajatusten lukija, joten ne ajatukset täytyy itse tuoda ulos. Aina on mahdollista, että joku toinen lähellä oleva on miettinyt samaa ja saadaan aikaan hedelmällisiä ja monia hyödyttäviä ratkaisuja. Ja vaikkei olisikaan ajatellut, voi keskustelun avaus saada aikaan pohdintaa, jolla on monia positiivisia vaikutuksia. Pahinta mitä voi käydä, niin tiimi/esimies on todella muutosvastarintaisia ja sitä jää itse yksin omien ajatustensa kanssa. Eli ei kovin paha. Sitten voi todeta yrittäneensä ja miettiä uutta ratkaisua tilanteeseen.

Pohdi millaisissa työtehtävissä voisi päästä tekemään itselle tärkeitä asioita

Jos tämän hetkinen työ ei tarjoa sellaista tekemistä, jossa pääsisi hyödyntämään ensimmäisen stepin luonnollisesti tärkeitä asioita, on järkevää pysähtyä miettimään millaisissa työtehtävissä asia olisi toinen. Parhaimmassa tapauksessa ratkaisu löytyy samasta yrityksestä, jossa jo toimit. Monissa yrityksissä on mahdollista erilaiset työkierrot ja aina voi ilmaista halunsa siirtyä talon sisällä. Joskus tämä omia arvoja vastaavien työtehtävien pohdinta vie paljon aikaa ja siihen kannattaa panostaa. Se voi myös turhauttaa, varsinkin silloin, jos tajuaa muutoksen vaativan merkittävää lisäkouluttautumista. Kuitenkin ensimmäisen stepin tuoma luontaisesti tärkeiden asioiden kirkastuminen saa yleensä aikaan huiman motivaatioboostin, jolloin lisäkoulutus tuntuu vain hauskalta ja mielekkäältä - vähän jännittävältäkin.


Parhaimmillaan nykyisen työn tuunaaminen saa aikaan positiivisen kierteen ja jopa koko organisaation kulttuurin muutoksen parempaan. Ei siis kannata missään nimessä vähätellä sen voimaa vaan mahdollisuuksien mukaan ottaa itse se ensimmäinen askel sen toteutumiseen omalla työpaikalla.
Ei kommentteja

Kommenteissa on valvonta päällä, joten ei hätää, ne tulevat kyllä näkyviin :) Pidän kaikenlaisesta asiallisesta kommentoinnista! Anna palaa!

I check all comments before publishing, so please don't worry, your comment will show later on :) I like all decent comments!