On aika monen asian summa millä jalalla sitä aamuisin herää. Todennäköisesti moni lapsiperheen vanhempi pystyy allekirjoittamaan, että aamun korttitalo romahtaa yllättävän helposti.
Meillä lapset ovat aamu-unisia eikä varhaiset päiväkotilähdöt aina mene kuten itse olen näppärästi ja jämptisti ennalta suunnitellut. Vaikka kaikki näyttää hyvältä vielä ulkovaatteiden pukemiseen siirryttäessä, voi pinna olla katkeamispisteessä ja aikataulu jätättää siinä kohtaa, kun on aika siirtyä autoon. Ei siinä auta näissä tilanteissa kuin laskea hitaasti kymmeneen (tai sataan) ja yrittää tsempata porukalla automatkalla parempi fiilis, jotta kaikilla on mukava olo siinä kohtaa, kun polut erkanevat päivän ajaksi.
Kuitenkin erilaiset valmistelut aamua varten kannattaa, koska mitä paremmin on asioita pohtinut, sitä todennäköisemmin osaa nähdä mahdolliset kompastuskivet ja raivata ne edes jokseenkin polulta pois.
Tässä omia hyväksi havaittuja toimintamalleja:
1. Valmistele aamu mahdollisimman pitkälle
– Laita illalla valmiiksi omat ja lasten vaatteet.
– Käy läpi tarvitsiko ottaa jotain erityistä mukaan joko itselle tai lapsille hoitoon.
– Valmistele aamupala tai lataa kahvinkeitin. Itse tykkään silloin tällöin tehdä tuorepuuron valmiiksi jääkaappiin. Siitä tulee jotenkin tosi hyvä fiilis, kun tietää illalla, että aamulla on yksi homma vähemmän, ja että aamupala on terveellinen.
2. Huolehdi laadukkaasta unesta
– Kun tiedät monelta pitää herätä aamulla, ajoita nukkumaan meno niin, että ehdit nukkua riittävästi. Todennäköisesti tiedät suunnilleen paljonko tarvitset unta kokonaisuudessaan ollaksesi virkeä. Yleensä ihmisen unijakso on n. 90 minuuttia. Alkuyöstä syvän unen osuus on suurempi ja aamuyöhön siirryttäessä sen määrä vähenee. Muistan lukeneeni, että pyrkimällä nukkumaan 1,5h pätkiä tietyn määrän, on todennäköistä, että herää virkeänä. Jos herää kesken tuon 90 minuutin pätkän, on erittäin väsynyt.
On äärettömän tärkeää pitää huolta siitä, että saa riittävästi unta. Univaje heikentää vastutuskykyämme, nostaa stressihormoni kortisolin tasoa, ja vähentää kilpirauhashormonin erittymistä. Sen on myös todettu olevan riskitekijä diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien puhkeamiselle.
Ja mikäli mielit pysyä painossasi, kannattaa pitää huoli unesta. Tutkimusten mukaan myös univajeella ja lihavuudella on yhteys, sillä valvoneena ihmisen ruokahalu kasvaa ja tämä valitsee todennäköisesti sokerista ja rasvaista syötävää.
– Tuuleta makuuhuone ja vaihda lakanat säännöllisesti. Itse olen meillä ajastanut kalenteriin joka toiselle viikolle lakanoiden vaihdon. Huomasin, että ilman kalenteria vaihtoväli meinaa paisua hävettävän pitkäksi.
– Alkoholi ei ole laadukkaan unen ystävä.
3. Aamusta energiaa
– Ota omaa aikaa, herää hieman ennen muita. Jaksaa nimittäin paljon paremmin pienet kiukkuilut lapsilta, kun on ehtinyt tehdä jotain mukavaa juttua hetken aikaa jo aamusta! Itse jumppailen, syön rauhassa lukien jotain mielekästä tai vain köllöttelen peiton alla omissa ajatuksissa. Mikä sillä hetkellä tuntuu parhaimmalta.
– Kirjoita ylös aamurutiinit ennen ja jälkeen lasten heräämisen.
– Ennen lasten heräämistä tee omat rutiinisi ja sen jälkeen lue, venyttele, jumppaa, laita itsesi valmiiksi – tee asioita, jotka tuovat hyvää fiilistä!
– Lasten ollessa hereillä keskity aamurutiineihin, jotta homma rullaa.
– Mikäli sinulla on unelmakartta, se kannattaa sijoittaa niin, että sen näkee päivittäin tai vähintään säännöllisesti.