Itsekuri – Miten sitä voi kehittää?

Itsekuri on itsensäjohtamisen kulmakivi

Itsekuri on yksi itsensäjohtamisen kulmakivistä. Se määrittää hyvin pitkälti kuinka hyvin onnistut muutoksessa ja etenemään kohti tavoitettasi. Se on sitä, että asetat itsellesi rajat ja pidät huolen, että nuo rajat eivät ylity. Se on sitä, että kieltäydyt lyhytaikaisista helpotuksista ja nautinnoista, koska tiedät tämän johtavan kohti pidempi kestoista hyvää fiilistä. Itsekurista on helppo puhua, mutta se osaa olla erittäin haastavaa varsinkin alussa. Hyvä asia onneksi kuitenkin on, että se on kyvykkyys, jota voit kehittää.

Tässä artikkelissa käydään ensin läpi pari esimerkkiä ja tämän jälkeen kerron hyväksihavaitsemani tavat, joilla olen itse kehittänyt onnistuneesti itsekuriani.

Esimerkki itsekurista

Esimerkkinä tyypillinen elämäntapamuutostilanne. Olet päättänyt aloittaa terveellisemmän elämän syömällä terveellisesti ja liikkumalla säännöllisesti.

Sinut pyydetään mukaan kahvilaan ja ystäväsi ottaa supermegasuklaayllätyksen kinuskipähkinäkuorrutuksella.

Mitä sinä valitset lautasellesi? Se supermegasuklaayllätys toisi hetkellisen makunautinnon, mutta hyvin todennäköisesti myös jonkinasteisen ikävän fiiliksen eli morkkiksen, siitä, että poikkesit siltä polulta, jonka oli jo periaatteessa valinnut. Mikäli valintasi olisi kohdistunut vaikkapa johonkin pullataikinaan tehtyyn marjapiirakkaan tai yhteen normaalikokoiseen keksiin, se oma fiiliksesi olisi ollut todennäköisesti huomattavasti parempi. Tällöin et ole joutunut luopumaan herkuttelusta, mutta olet tehnyt tietoisesti valinnan, joka tukee sitä sinun uutta terveellisempää suuntaasi. Samalla voit taputtaa itseäsi olkapäälle, sillä olet treenannut itsekuriasi onnistuneesti.

Tai sitten tuo liikuntaesimerkki. Olet päättänyt työpäivän jälkeen lähteä juoksulenkille ja aamulla olet siitä ihan fiiliksissä. Kun työpäivä on ohi ja pääset kotiin, ei se lenkki kiehdo enää yhtään. Telkkaristakin tulisi uusi jakso ihan katsottavaa tv-sarjaa ja Netflixissä on lemppariohjelmasi kausi kesken. Sohvannurkka houkuttaisi törkeän paljon.

Itsekurin määrä mitataan tässä. Se sohvannurkka toisi hetkellisen hyvän fiiliksen, kun villasukat jalassa heittäytyisi peiton alle sarjojen pariin. Mutta todennäköisesti myöhemmin tulisi ärsytys, kun jäi se lenkki tekemättä. Se kun ei edistänyt yhtään sitä sinun valitsemaasi uuteen suuntaan menemistä. Jos se juoksulenkki tuntuu ylivoimaiselta, niin reipas kävelylenkkikin nostaa sen mielen ihan uusiin sfääreihin, eikä se morkkis iske ainakaan samalla mittakaavalla kuin jäämällä sohvannurkkaan. Itse käytän usein tätä tapaa, jos ajatus juoksemisesta tuntuu vastenmieliseltä. Olen myös oppinut, että jos oikein ottaa päähän, kannattaa vastenmielisestä fiiliksestä huolimatta valita se juoksu. Kävely ei pura itselläni yhtä hyvin sitä ärsytystä kuin juoksu.

 

Millä tavoin voit kehittää itsekuriasi?

Olisi ihanaa sanoa tähän joku helppo ja yksinkertainen tapa, mutta ei, sellaista ei ole. Itsekuria voi kehittää pistämällä itsensä tilanteisiin, joissa sitä tarvitaan. Kun tiedostaen laittaa itsensä näihin tilanteisiin, on mahdollista kehittyä. Seuraavaksi kerron mitä sinun tulee tietää ja tehdä, jotta saat omaa itsekuriasi kehitettyä. Minulla on tässä esimerkkinä keksit kahvin kanssa, mutta voit aivan hyvin vaihtaa niiden tilalle sen, joka sinulla itselläsi on muutoksen kohteena, on se sitten liikunta, tupakka, alkoholi tai vaikkapa lasten kanssa vietetty aika.

 

1. TIETOISET PÄÄTÖKSET

Sinulla on tavoite ja sinulla on nykytilanne. Pohdi raadollisen rehellisesti missä olet nyt verrattuna siihen missä olet, kun tavoitteesi on saavutettu. Kuinka paljon asioita on muuttunut? Kirjoita tämä itsellesi auki. Ainakaan itselleni ei riittänyt pelkästään asian pohdinta. Aukikirjoittamalla näet konkreettisesti, että asioiden tulee muuttua, jotta pääset niitä tavoitteita kohti

Mieti suhteellisen helppo ja selkeä toimintatavan muutos, joka vie sinut nykyhetkestä kohti tavoitettasi. Mikäli tiedät, että itsekurisi taso ei ole tällä hetkellä kummoinen aloita mahdollisimman helpolla, mutta kuitenkin selkeällä muutoksella. Esimerkiksi mikäli kahvin kanssa syöt usein kaksi keksiä tai syöt kokonaisen suklaapatukan, puolita määrä. Kuulostaa mitättömältä, mutta ei muuten ollut helppoa. Voin kertoa ihan omakohtaisesta kokemuksesta.

Minulla on tavoitteena olla terve ja pirteä vanhus vielä 100-vuotiaanakin, joten päivittäinen herkuttelu ei tukenut tätä tavoitetta. Juon kotona useamman kahvikupillisen, joten sitä keksiä kului ihan kiitettävästi. Tavan olin oppinut lapsuuden kodista. Siellä on aina jotain kahvin kanssa. Ei se väärin ole, mutta ajattelin tuossa olevan sellainen tekeminen, jonka avulla voisin kehittää omaa itsekuriani. Eli tietoisesti päätin, että se on se yksi keksi. Piste. Se on se yksi Kinderbuenon puoli, ei molemmat. Piste.

Pointti on tuossa TIETOISESSA päätöksessä. Määrittelin selkeästi sen, mikä muutos aiempaan on. Päätös ei ollut epämääräinen ”syön vähemmän herkkuja kahvin kanssa” vaan ”Yksi keksi” ja ”Toinen patukan puolikas”.

Kirjoita itsellesi mitä se muutos entiseen konkreettisesti omalla kohdallasi tarkoittaa. Miten toimit ennen ja miten tulet toimimaan vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa?

 

2. ENNAKOI HEIKOT HETKET

Tiedät varmasti itsesi sen verran hyvin, että osaat arvioida missä tilanteissa olet tämän päättämäsi muutoksen kanssa heikoimmillasi. Mieti mahdollisimman laajasti ja pyri löytämään kaikki tilanteet.

Tee itsellesi sotasuunnitelma, eli mitä teet, kun tämä heikkohetki iskee? Miten estät sen, että et palaa vanhaan. On nimittäin todistettu asia, että stressin alla ihminen palaa helposti vanhaan, mikäli uusi tapa ei ole vielä kunnolla juurtunut rutiiniksi.

Itse tiedostan, että väsyneenä ja varsinkin mikäli työpäivä on ollut rankempi tai lapset olleet kiukkuisella tuulella kotiin tullessa, olen aikaisemmin syönyt niitä herkkuja hövelemmin. Päätin, että siinä kohtaa, kun se käsi meinaa mennä toistamiseen keksipaketille, hörppään kahvin loppuun ja nousen pöydästä. Toisin sanoen – Lähden tekemään jotain muuta.

Pohdi erityisesti, että miten esimerkiksi ärtymys, väsymys ja näläntunne vaikuttavat tekemiseesi ja päätöksiisi.

 

3. PÄÄTÄ MITEN JOUSTAT

En vanno ehdottomuuksien nimiin. Suuret ehdottomuudet vaativat suurta itsekuria, ja varsinkin itsekurin kehittämisen alussa suuret ehdottomuudet on yleensä lopun alku. Siihen on monen hyvä muutos tyssännyt.

Näin ollen suosittelen lämmöllä, että mietit etukäteen missä kohtaa mahdollisesti joustat. Itse saatan syödä kahvin kanssa arkena kakkupalan, mikäli menen kahvilaan tai meille tulee vieraita. Pidän vain sitten huolen, että kyseessä on satunnainen poikkeama. Samoin juhlissa ja lomamatkoilla joustan. Ei niin, että vuoden jokaisena päivänä joustetaan.

Siinä tiskillä usein mietin, että haluanko oikeasti syödä sitä kakkua vai tekeekö minun vain mieli sitä. Minä itse tietoisesti päätän, että otan sitä lempikakkuani. Toisaalta voin myös päättää olla ottamatta. Tärkeää on, että haluaa tehdä siten kuten sitten tekee. Ajattelee asian omien tavoitteiden kautta.

Tosin siinä voi käydä helposti kuten itselleni, että antamalla itselleen mahdollisuuden joustaa, ei sitten välttämättä haluakaan joustaa. Tämä käy siinä kohtaa, kun sitä itsekuria on jo jonkin verran treenannut. Pointti on siinä, että on itse tilanteen herrana.

 

4. ANALYSOI REPSAHDUKSET

Olet ihminen, joten saatat kaikesta hyvästä itsekurista huolimatta joskus repsahtaa. Tämän tunnistat siitä, että sinulle tulee tekemästäsi asiasta morkkis. Tämä on inhimillistä eikä siitä kannata itseään sen suuremmin sättiä. Teet sättimällä itsellesi hallaa. Sen sijaan totea sen tapahtuneen ja mieti mitkä syyt tähän ajoivat. Mieti myös, miten voit estää sen seuraavalla kerralla.

Huomaa, että muut ihmiset eivät laita sitä kakkua sinun suuhusi, he eivät kaada sitä alkoholia kurkkuusi tai köytä sinua sohvan nurkkaan. Vältä muiden syyttämistä tilanteesta. Esimerkiksi joku saattaa aiheuttaa ärtymyksesi ja ärtymys on saanut sinut tekemään jotain, mutta tämä joku ei ole syy tekemiseesi. Lähes poikkeuksetta syy löytyy peiliin katsomalla, niin ärsyttävältä kuin se siinä hetkessä tuntuukin. Me itse olemme vastuussa siitä kuinka meidän eteen tuleviin tapahtumiin reagoimme.

 

5. VIE ITSEKURIHARJOITUS SEURAAVALLE TASOLLE

Kun on onnistunut pitämään itsensä kurissa alkuharjoitusten avulla, voi ottaa seuraavia askeleita. Itse vaihdoin sen yhden keksi digestivekeksiin ja jätin kokonaan suklaapatukat ostamatta kauppareissuilla. Alkuun oli todella orpo olo. Kuulostaa hassulta, että on joidenkin keksien vuoksi orpo olo, mutta se olo johtui reippaasti rikotusta vanhasta tavasta. Se oli samalla hyvä osoitus minulle siitä, että mikäli yrittäisin tehdä muutosta liian suurilla harppauksilla, en todennäköisesti saisi tehtyä niistä itselleni rutiineja. Ehkä ymmärsitkin jo tuosta esimerkistäni tämän kohdan pointin. Eli muutetaan sitä totuttua tapaa taas askelen verran enemmän sinne oman tavoitteen suuntaan.

 

+1 TOISTA

Kun olet päässyt kohtaan 5, aloita taas kohdasta yksi. Analysoi siis tuo uusi steppisi ja sen erot siihen ensimmäiseen steppiin nähden.

 

Itsekuri on todella merkittävä kyvykkyys kaikilla elämän osa-alueilla. Sen auttaa meitä saamaan asioita aikaan, vaikka houkutukset meinaa välillä ottaa vallan. Meistä jokainen voi kehittää omaa itsekuriaan ja tässä artikkelissa annoin sinulle kättäpidempää siihen, kuinka voit vahvistaa oma itsekuriasi. Onnistut varmasti, kun tavoitteesi on omien arvojesi mukainen ja perustat muutokset näihin tavoitteisiisi.

Voi hyvin!

 

// Laura

 

PS. Ota vinkit talteen pinnaamalla artikkeli itsellesi alta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *