Itsensä johtaminen ratkaisuna omantyylisen elämän saavuttamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Itsensä johtaminen ratkaisuna omantyylisen elämän saavuttamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Kotiäidin ristiriitaiset fiilikset käynnistivät matkan kohti parempaa itsensä johtamista

Lähdin opettelemaan itseni johtamista, koska turhauduin arjen häsellykseen ja siitä johtuneeseen ärtyneisyyteeni.

Turhauduin myös siihen, että en osannut nauttia kotiäitinä olosta, vaan kaipasin ammatillisia haasteita. Koin tästä (tietysti) myös huonoa omaatuntoa, sillä uskomukseni mukaisesti hyvä äitihän nauttii lastensa kanssa olemisesta eikä haikaile muusta. Oli hyvin ristiriitaiset fiilikset.

Olin (ja olen edelleen) tietysti suunnattoman iloinen kaikista kolmesta lapsestani ja ymmärsin, että kyse on enemmän omasta mind-setistä – tavasta ajatella. Minusta tuntuu, että arjen ei kuulu olevan ärsyttävää vaan uskon, että pystyn varmasti löytämään keinot hyvän fiiliksen arkeen, jos vaan etsin ne keinot ja otan ne käytäntöön.

Haluan iloita elämästä ja itsestäni. Siksi Iloitse-blogi sai alkunsa.

Itsensä kehittäminen vauva-arkea tasapainottamassa

Esikoisen synnyttyä oli tietysti suuri elämän mullistus, kun yhtäkkiä sitä oli niin tarpeellinen jollekin. Oli ihanaa, mutta toisaalta rankkaa, kun oli koko päivän vauvan kanssa, joka ei kaikessa suloisuudessaan pystynyt tarjoamaan sosiaalista kanssakäymistä siinä määrin, johon työelämässä olin tottunut.

Onneksi oli kavereita samassa elämäntilanteessa, mutta silti se pienen kanssa kotoilu tuntui ahdistavalta. Minä tein ruokaa, ruokin lapsen, vaihdoin vaippoja, pesin pyykkiä, kävin kaupassa, laitoin päiväunille, keksin lapselle ikätasoisesti kehittävää tekemistä, käytiin avoimessa päiväkodissa, jne. Oli fiilis, että tätä halusin, mutta jokin mättää.

Otti todellakin päähän oma fiilis, sillä olinhan saanut jotain, josta monet eivät vastoin tahtoaan pääse osalliseksi.

Onnekseni tunnistin fiilikseni ja ne ydinsyyt siellä taustalla. Missään nimessä syy ei ollut rakas lapseni vaan se, etten muistanut olla minä.

Aloin miettimään miten saisin arkeeni jotain, joka tasapainottaisi lapsen  kanssa kotoilua (tai lasten, odotin siinä vaiheessa meidän keskimmäistä) ja kehittäisi minua ammatillisesti (halusin muutosta uralleni vanhempainvapaan jälkeen).  Hain Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista maisteriohjelmaan, joka oli suunnattu työssäkäyville eli luentoja oli perjantaisin ja lauantaisin säännöllisen epäsäännöllisesti, ja muuten tehtäviä tehtiin etänä verkossa. Hakupapereiden lähettämisen lisäksi piti lukea paksu kirja aiheesta, mutta ai vitsit miten nautin siitä lukemisesta! Huomasin löytäneeni sen oman juttuni ammatillisesti. Se fiilis oli huikea!

Itsensä johtaminen ratkaisuna omantyylisen elämän saavuttamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Pääsin kouluun. Tulokset tulivat päivä toisen lapsen syntymäni jälkeen.

Elettiin kevättä ja koulu alkoi syksyllä. Moni epäili – kaksi pientä lasta ja opiskelu. Kohtasin epäilyjä ja ehkä vähän itseni vähättelyäkin. Sekös sai sisuuntumaan entisestään! Ei se aina helppoa ollut alkaa tekemään niitä kouluhommia sen jälkeen, kun oli saanut lapset nukkumaan illalla. Mutta ne pienet irtiotot, kun pääsi aikuiseen seuraan koululle puhumaan jostain muusta kuin lastenhoidosta! Ne olivat tärkeitä.

Jaksoin kotona lasten kanssa ihan eri tavalla. Tunsin olevani tärkeä myös muulla tavalla kuin äitiyden kautta. Minulle on aina ollut tärkeää haastaa itseäni ja nyt pääsin toteuttamaan sitä.

Gradussani käsittelin sitä miten omaa työhyvinvointiaan voi kasvattaa vahvistamalla kokemaansa työnimua omaa työtään tuunaamalla. Siinä itsensä johtamisella on suuri rooli.

Gradua tehdessäni huomasin itsensä johtamisen olevan avaintekijä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kun osaa johtaa omaa tekemistään, tuntee itsensä, tietää omat tavoitteensa, mikä itselle on tärkeää, ja osaa tulkita omaa käytöstään, on hyvällä matkalla kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Itse olen kokenut hyväksi jaotteluksi Pentti Sydänmaanlakan kokonaiskuntoisuusmallin, joka jakaa hyvinvoinnin fyysiseen, psyykkiseen, henkiseen, sosiaaliseen ja työhön liittyvään kuntoisuuteen. Itsensä johtaminen on yhdistävä tekijä näissä kaikissa. Kun osaa johtaa itseään, löytää ajan sille, joka itselle on tärkeää ja osaa priorisoida. Sitä ymmärtää myös hyvin isoa kuvaa ja sitä mihin pystyy itse vaikuttamaan.

 

Miksi ILOITSE?

Tämän blogini perustin ihan siitä syystä, että uskon olevan muitakin, jotka tiedostavat oman elämän olevan jollain tapaa muutoksen tarpeessa ja haluavat elämästään enemmän itsensä näköistä.

Itsensä johtaminen on hyvä kyky ihan jokaiselle ja siitä on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla.

Sivustollani kirjoitan omista onnistumisen kokemuksistani, niistä parhaista työkaluista arjen selkiyttämiseen sekä toki myös niistä vähemmän onnistuneista kokeiluista. Tuon käyttöösi oman asiantuntemukseni, jotta myös sinä saisit työkaluja oman tyylisen elämäntavan löytämiseen ja ylläpitämiseen- oli sitten kyse työelämästä tai kotielämästä.

Itse ajattelen, että meillä on vain yksi elämä, jossa työ on osa muuta elämää. Hyvällä itsesi johtamisella voit ohjata elämääsi kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Löytämällä ne omat tärkät asiat elämässä saat raivattua tilaa sille, jonka koet merkitykselliseksi ja josta saat energiaa.

Tervetuloa mukaan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *