Kuka omistaa yhden merkittävän omaisuutesi – ammattitaitosi?

Kuka omistaa yhden merkittävän omaisuutesi – ammattitaitosi?

Sinänsä vastaus on hyvin simppeli – sinä itse omistat oman ammattitaitosi. Seuraava kysymys on, kenen velvollisuus on pitää siitä huolta? Sinun vai työnantajasi?

Tässä artikkelissa käyn läpi ammattitaidon kehittämistä käsitellen seuraavia asioita:

  1. Yksilön ja organisaation vastuu osaamisen kehittämisessä.
  2. Mitä voit tehdä kehittääksesi itseohjautuvuutta.
  3. Miten tuet alaisesi tiedonhakua ja itseohjautuvuutta.

Jokaisen työstä on olemassa määritelmä ja siinä on yleensä listattu ominaisuuksia, joita tulee olla ja asioita, joita tulee hallita. Kun ihminen saa jonkun työn, se tarkoittaa, että hän vastaa sillä hetkellä haettuja ominaisuuksia ja asioiden hallintaa sen verran hyvin, että työn saa.

Kuitenkin on fakta, että työn tekeminen, sisältö ja siihen liittyvät tavat muuttuvat koko ajan. Ja tällä hetkellä suunta on yksilökeskeinen siinä mielessä, että itseohjautuvuus alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Itseohjautuvan tulee osata johtaa itseään ja ymmärtää työssään niitä osa-alueita, joissa tarvitsee kehitystä pysyäkseen alan muutoksessa mukana.

Organisaatio oppii, kun yksilö oppii ja levittää tietoa ympärilleen

Mikäli ei seuraa omaa alaansa, tippuu kelkasta todella nopeasti. Se on urakehityksen kannalta turmiollista. Onneksi siitä voi petrata, joten jos nyt tunsit piston sydämessäsi, pystyt vielä hyvin tekemään korjausliikkeitä.

Kaikki alat muuttuvat koko ajan. Osa huomattavasti toisia nopeammin, mutta kaikki muuttuu ja digitalisoituu. Organisaatiot madaltuvat ja välitason johtoporrasta jää pois, kun henkilöstö on itseohjautuvaa ja osaa ottaa vastuuta työstään tehden työhönsä liittyviä päätöksiä.

Jos on tottunut ylhäältä tapahtuvaan johtamiseen hyvin yksityiskohtaisella tasolla, on helposti vaikeuksissa.

Olen törmännyt usein tilanteisiin, että ihmiset tekevät vain tietyllä tapaa miettimättä sen tarkemmin, että miksi. Miksi he valitsevat juuri sen tavan tehdä työtä? Miksi heidät on ohjeistettu sillä tavalla?

Itseohjautuva henkilö on luontaisesti utelias oppimaan ja mikäli ala on oikea, on todennäköistä, että hän on luontaisesti kiinnostunut oppimaan myös alastaan. Ja jos tämän hetkinen ala ei ole se kiinnostavin voit pohtia sitä enemmän kiinnostavaa ja lähteä kehittämään ammattitaitoasi siihen suuntaan.

Mutta takaisin aiheeseen. Kenen vastuulla on ammattitaidon kehittäminen? Minun mielipiteeni on, että päävastuu on yksilöllä itsellään. Tämä siksi, että organisaatiota ei ole ilman yksilöitä. Organisaatio oppii, kun yksilö oppii. Organisaatio voi toki tukea oppimista mahdollistamalla kursseja tai koulutuksia, mutta kuka keksii mitä organisaation pitää oppia? No siellä olevat ihmiset tietysti. Ei se ole pelkästään johtajien asia seurata alaa ja miettiä missä pitää kehittyä. Vastuu tähän pohdintaan on koko työyhteisöllä. Jos työnkuva muuttuu, esimiehet todennäköisesti tunnistavat lisäkoulutustarpeeen. Mikäli ei, kannattaa yksilön itse tästä tarpeesta mainita.

Helposti tunnistetaan aloittelijoiden kehitystarpeet ja tarjotaan koulutuksia, mutta yhtä tarpeellisia on koulutukset vanhemmille työntekijöillekin. Ideat koulutuksiin voi tulla keneltä tahansa. Maksaja voi olla joko organisaatio tai yksilö itse.

Osaaminen jää kuitenkin yksilön omaksi pääomaksi pysyi hän organisaatiossa tai ei. Tästä samasta syystä kannustan myös oman alan jatkuvaan seuraamiseen. Se ei maksa mitään, mutta kehittää ammattitaitoa niin yksilö- kuin organisaatiotasolla. Urakehityksen kannalta tällä ei ole kuin positiivisia vaikutuksia.

Miten omaehtoista oppimista voi opetella ja tukea?

Työntekijä

Jos et ole esimiesasemassa, pohdi seuraavalla kerralla hetki itse ennen kuin soitat esimiehelle kysymyksesi kanssa. Opettele etsimään tietoa. Olen varma, että esimies arvostaa sitä, että kysymyksen ja ongelman sijaan esitätkin pari vaihtoehtoa. Saatat myös samalla oppia uutta ja tuoda esimiehellekin tuoreita ajatuksia.

Pelkkiä kysymyksiä esittämällä ja esimiehen tietoja toistamalla pahimmillaan pysytään vuosia menneisyyden tiedoissa eikä uudistuta. Tämä siis sillä oletuksella, että myöskään esimies ei ole innokas seuraamaan alaa ja uudistuksia. Sillä aikaa valitettavasti kilpailijat ehtivät usein monta askelta edelle. Aktiivisella ammattitaidon kehittämisellä pysyt alan kehityksessä mukana, pidät oman työntekijäarvon kunnossa ja kehität samalla aktiivisesti työyhteisöä tuoden saamasi opin myös heidän käyttöönsä.

Esimies

Jos olet esimiesasemassa ja tiimiläinen soittaa, pyydä häntä kertomaan miten hän tekisi. Tällöin aktivoit hänen omaa ajattelua. Voit myös hyvin rohkaista googlaamaan. Toki siinä pitää tiimiläisellä olla ymmärrys lähdekritiikistä, ettei miltä tahansa keskustelufoorumilta ota ohjeita. Googlailun tuloksen voi alkuun pyytää soittamaan sinulle, ja voitte yhdessä pähkäillä mikä on se paras keino. Tämä paitsi tuo ratkaisun, myös lähentää teitä ammatillisesti ja selkeän johtaja-alainen -asetelman sijaan olettekin enemmän samalla viivalla.

Mikäli tiimiläisesi esittää uudenlaisia ratkaisuja, pysähdy niiden äärelle, vaikka ensin tekisi mieli tyrmätä. Voisiko jokin uusi asia toimia paremmin kuin aiemmin käytetyt tavat? Voisiko hän kokeilla, vaikka olisi riski epäonnistua? Haittaako jos epäonnistuu? Miksi? Miksi ei?

Opettele jakamaan tietoa ja toisaalta myös ottamaan sitä vastaan

Olit sitten missä asemassa tahansa, jaa  osaamistasi omille työkavereille. Tällä tavoin koko organisaatio oppii ja siitä tulee entistä vahvempi. Sinut on todennäköisesti palkattu firmaan osaamisesi takia. Sinua ei palkattu pelkästään siksi, että osaisit hoitaa oman työsi, vaan sen lisäksi voisit tuoda omaa osaamistasi myös muiden käyttöön. Jotta muut voivat oppia, jotta koko organisaatio kehittyy.

Organisaatio on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Lenkki voi olla heikko siksi, että ei ole vielä ehditty opetella, tai siksi, että ei suostuta opettelemaan uutta. Uudelle tiedolle kannattaa olla avoin mieli oli työvuosia takana nolla tai 20. Parhaimmillaan se tuo uusia oivalluksia, nostaa omaa asiantuntijuutta uudelle tasolle ja saa työyhteisön menestymään.

Kehittämällä itseäsi kehität omaa osaamistasi, omaa ammatillista pääomaasi. Sitä ei kukaan pysty ottamaan sinulta pois. Se on arvokasta pääomaa ja sille voi laittaa sen arvoisen hintalapun. Mikäli haluat kehittyä uralla tai saada hyviä perusteluita palkkaneuvotteluihin, kannattaa oman osaamisen kehittämiseen oikeasti panostaa. Ei ole väliä mitä tällä hetkellä teet. Aina voi kehittyä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *