Mitä jokaisen tulisi ymmärtää yrityksen tavoitteista
Saako sanayhdistelmä strateginen johtaminen inhon väristyksiä aikaan? Tai suuren hämmennyksen, että mitäköhän se suomeksi tarkoittaa? Strateginen johtaminen tarkoittaa minusta suunnitelmallista johtamista. Strategia on suunnitelma. Jotta voidaan laatia suunnitelma, meillä tulee olla tiedossa visio eli päämäärä, mitä kohti mennään. Tuo päämäärä tunnetaan myös tavoitteena. Mikäli olet yrittäjä, joka tavoittelee yritykselleen kasvua, strategisen johtamisen tulisi kiinnostaa sinua jonkin verran.
Tässä artikkelissa käsittelen sitä mikä rooli tavoitteella on ja mitä sen asettamisessa on hyvä ottaa huomioon. Lopuksi kerron myös vinkin, jolla mahdollistat tavoitteen onnistuneen saavuttamisen myös tulevaisuudessa.
Kirkasta yrityksen tavoite itsellesi säännöllisesti
Kaikissa yrittäjyyskoulutuksissa ja yrityksen perustamisoppaissa kysytään aina yrityksen tavoitetta. Monella se saattaakin siinä kohtaa olla kirjoitettuna ylös, jotta voi hakea esimerkiksi starttirahaa ja mahdollisia rahoituksia. Hyvä liiketoimintasuunnitelma sisältää monien asioiden lisäksi myös yrityksen tavoitteen. Yrityksen kehittyessä tavoite yleensä muuttuu yrittäjän päässä, ja voi olla, että menee useampi vuosi ennen kuin joutuu taas vastaamaan kysymykseen, että mikä on yrityksen tavoite. Kun se kysymys tulee, vastaus pitäisi tulla kuin apteekin hyllyltä. Yleensä ei tule. Tai mikäli tulee, niin se vastaus on todennäköisesti erilainen kuin seuraavalle vastatessa. Syy on se, että sitä ei ole tullut säännöllisesti kirkastettua edes itselle.
Miksi se tavoitteen kirkastaminen sitten on niin tärkeää, että sitä pitäisi säännöllisesti tehdä? Se on tärkeää, jotta yritystä johdetaan koko ajan sitä tavoitetta kohti. On hyvä olla yksi iso tavoite, jota tavoitellaan tietyn ajan, esimerkiksi 3 vuoden päähän. Tavoitteen on hyvä olla erittäin kunnianhimoinen, mikäli yrittäjä haluaa kasvattaa firmaa. Erittäin kunnianhimoisella tarkoitan nyt lähestulkoon överiä tavoitetta, sellaista ”mahdotonta”, josta ei meinaa oikein uskaltaa edes ääneen sanoa.
Kerrotaanko tuo yrittäjällä oleva iso tavoite sellaisenaan kaikille? Ei. Tämä siksi, että se voi mahtipontisuudessaan säikäyttää esimerkiksi työntekijät. Tavoite on hyvä palastella a) vuositasolle ja b) tekijätasolle. Eli yhdelle vuodelle yrittäjä ottaa tietyn tavoitteen, joka vie lähemmäs sitä 3-vuotistavoitetta. Tällöin kaikki yritykselle työskentelevät osaavat tehdä päätöksiä perustuen tuohon tavoitteeseen. Tämä vuositavoite tulee olla kerrottu kaikille samalla sisällöllä. Tavoite kertoo tekijälle miksi hän tekee mitä hän tekee. Tätä tavoitetta tukemaan tehdään niin markkinointi- ja henkilöstösuunnitelmat.
SMART-tavoite on hyvä lähtökohta
Mielestäni erittäin hyvä määritelmä hyvälle tavoitteelle on SMART-tavoite eli saavutettavissa, mitattavissa oleva, aikataulutettu, relevantti ja tarkka. Näin ollen sinä yrittäjänä pystyt seuraamaan tavoitteen toteutumista. Sinulla tulee olla yrityksellesi yksi iso tavoite eli visio seuraavalle kolmelle vuodelle, ja jokaiselle vuodelle oma välitavoite. Nämä välitavoitteet sinun tulee vielä palastella sopiviin osiin. Mikäli sinulla on työntekijöitä, tulee jokaiselle työntekijälle kertoa oma tavoite, joka tukee yrityksen kyseisen vuoden tavoitetta. Tämän työntekijän tavoitteen tulee myös olla SMART-kriteerien mukainen, jotta pystytte yhdessä seuraamaan tavoitteen toteutumista. Tämä voi alkuun tuntua haastavalta, mutta kun se toistuu jokaisen tavoitteen kohdalla, alat oppia tekemään tavoitteista SMART-tyylisiä ilman sen suurempia ponnisteluja. Alku on se hankalin tässäkin asiassa. Jaksat vain toistaa riittävän kauan, että siitä tulee sinulle uusi tapa tehdä tavoitteita.
Tavoitteen jälkeen voi tehdä strategian eli suunnitelman
Kun sinulla on tavoite, voit laatia strategian sinne päästäksesi. Strategia on siis suunnitelma, joka antaa tekijälle askelmerkit tavoitteen saavuttamiseksi. Suunnitelman ei kannata olla kokonaisuudessaan liian yksityiskohtainen, sillä se muokkautuu väkisinkin hommien edetessä. Liian yksityiskohtainen nyhrääminen on vain ajantuhlaamista. On kuitenkin tärkeää, että suunnitelma on olemassa ja siitä voidaan seurata tavoitteen toteutumista. Alkuun on hyvä suunnitella tarkemmin ensimmäinen askel ja lähteä sitä kohti. Kun se on lähestulkoon otettuna ja ensimmäinen välitavoite saavutettu, on järkevää pohtia syvällisemmin seuraavaa steppiä. Voi nimittäin olla, että vaihtoehtoja on useampia ja sitten sinun täytyy vain tehdä päätös mikä tuo tavoitettasi lähemmäs. Yksi syy miksei kannata kovin yksityiskohtaista suunnitelmaa tehdä koko matkalle heti alussa on se, että saatat myös ymmärtää matkan varrella niin sanottua isoa kuvaa paremmin kuin ennen ensimmäisen askelen ottamista. Näin ollen osaat tehdä valintoja perustuen pidemmän tähtäimen onnistumiseen eikä lyhytaikaiseen nopeampaan etenemiseen.
Yrityksen tavoite kestää muutokset
Suunnitelmaa ja tavoitettakin on myös ihan sallittua muuttaa vaikka kesken kaiken, jos se on jollain tapaa järkevää. Tällöin se täytyy pystyä perustelemaan paitsi itselle myös mahdollisille työntekijöille. Se on sitä johtajuutta, kun osataan muuttaa kurssia tarpeen mukaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että liian usein tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa uskottavuusongelman. Joskus varsinkin tuoreen yrityksen toimintatapa hakee vielä itseään, jolloin tuommoista voi tapahtua. Se on ymmärrettävää, mutta täytyy ymmärtää miltä se näyttää ulospäin. Se voi hämmentää paitsi työntekijöitä myös asiakkaita. Viestintä on silloin merkittävässä roolissa.
Pohdi miten meni
Aina ei mene ihan putkeen. Ota ne oppimiskokemuksina. Palastele ne osiin ja mieti missä meni vikaan? Miten estää moinen jatkossa? Tee sama myös onnistumisista. Mikä mahdollisti onnistumisen? Miten mahdollistaa ne myös jatkossa? Kun reflektoit menneitä tekemisiäsi opit itsestäsi ja voit tehdä muutoksia. Sama juttu myös mahdollisten työntekijöiden kanssa. On suositeltavaa käydä isompien työrutistusten jälkeen palauttava keskustelu. Miten meni, mitä oppi, mitä tekisi toisin, miten tuo homma olisi mennyt ideaalitilanteessa? Nämä tällaiset keskustelut auttavat meidän aivoja toimimaan seuraavalla kerralla tuolla ideaalilla tavalla.
Onko omassa yrityksessäsi tavoitteet kunnossa? Mikäli kaipaat sparria, ota yhteyttä!
2 ajatuksia aiheesta “Yrityksen tavoitteen ABC”
Hieno artikkeli, johtamisen kehittäminen onkin sellainen asia jota yritysten täytyisi pystyä peilaamaan ja arvioimaan jatkuvasti. Yritysten tavoitteet muuttuvat yrityksen kasvaessa ja silloin täytyy myös kehittää johtamista.
Heikot johtamistaidot voivat aiheuttaa organisaatioille suuria kustannuksia vuosittain ja syödä työntekijöiden sitoutumista sekä tuottavuutta.
Kiitos viestistäsi ja palautteesta, Kati! Olet asian ytimessä. Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa inhimillinen johtajuus ja yhdessä tehdyt suuntamuutokset vievät firmoja isoin harppauksin eteenpäin.