3+1 askelta ottaa luovuus haltuun ja valjastaa se käyttöön silloin kun sinä haluat

Luovuus kateissa ja olisi kerrankin aikaa tehdä jotakin? Inspiraatio kadoksissa?

Tuttua.

Luovuus ei ole vain taiteilijoiden, käsityöläisten ja muusikoiden juttu tai jotain joka vaatii viiniä vauhtiin päästäkseen. Monesti puhumme inspiraatiosta, kun tarkoitamme luovaa tilaa.

Luovuutta tarvitaan arjessa kaikessa ja se on oikeastaan aika arkinen asia.  Se on näkemistä uudella tavalla ja ongelmanratkaisua. Meillä kaikilla sitä on, joskus vaan tuntuu, että sitä ei saa ”kytkettyä päälle”. Tällainen tilanne on hyvin usein silloin, kun elämässä on paljon meneillään samaan aikaan ja aivot ovat tietyllä tapaa ylikuormitettuna.

Itse olen kärvistellyt monet kerrat inspiraation puutetta ja sitä ärsyttävää fiilistä, kun tietää ajan kuluvan eikä mitään synny. Monesti se inspiraatio iskee sellaisina hetkinä, ettei pysty alkaa toteuttamaan itseään joko ajan puutteen tai ajankohdan (työ tai lapset hereillä) vuoksi.

Totuushan on, että mitään ei tulisi tehdyksi, jos aina vaan odottelisi sitä inspiraatiota eikä sen puute pidemmän päälle tunnu hyvältä syyltä aikaansaamattomuuteen. Toisaalta jokainen meistä tietää myös, että väkisin väännetty työnjälki ei ole niin priimaa kuin voisi olla.

 

Miten sitten houkutella sitä luovuutta esiin? Miten saada itsensä tuotteliaaseen luovaan moodiin, jossa syntyy luontevaa jälkeä väkisin väännetyn sijaan?

Väitän, että näillä seuraavilla kolmella stepillä pystyt paitsi houkuttelemaan luovuutta myös vähentämään stressiä, kun sinun ei tarvitse enää a) yrittää muistaa mieleen tulleita hyviä ideoita ja b) kipuilla projektin hidasta etenemistä. Jo pelkkä stressin väheneminen lisää itsessään luovuutta, joten parhaimmillaan näillä vinkeillä saat aikaan positiivisen luovuuden kierteen.

1. Luovaksi lukemalla – herättele ajatuksesi teksteillä jotka innostavat tai jopa ärsyttävät

Pääni lyödessä tyhjää pyrin lueskelemaan itseäni kiinnostavia juttuja joko netistä tai lehdistä. Nyt viime aikoina olen taas löytänyt kirjaston ja valikoima on valtava. Luettavan ei välttämättä tarvitse liittyä projektisi aiheeseen, sillä aivot on siitä mielenkiintoinen kapistus, että siellä tapahtuu taustallakin ajatustyötä.

Olen saanut monet oivallukset asiaan A lukiessani asiaan C liittyviä tekstejä. Eikä kannata unohtaa naisten lehtiä! Ne on hyviä, kun monesti jo yksi artikkeli saa ajatukset virtaamaan.

Omalta mukavuusalueelta poistuminen voi myös virittää ajatuksia oikealle tasolle, joskin aihe kannattaa valita kuitenkin niin, että se edes jollain tasolla kiinnostaa. Esimerkiksi voi lukea eri näkökulmista kirjoitettuja juttuja ja jopa sellaisia, että ne tekstit hieman ärsyttävät.

2. Vaihda maisemaa – ruoki ajatuksiasi poikkeamalla rutiineista, usein pienikin muutos riittää

Maisemalla tarkoitan tässä sekä fyysistä paikkaa että mielenmaisemaa. Olen saanut parhaimpia ajatuksiani metsässä, lasten kanssa legoilla rakennellessa, saunanlauteilla sekä kavereiden kanssa keskustelessa ihan eri aiheista kuin projektini. Kun ei pinnistele ja pakota itseään, luovuus pääsee eri tavalla valloilleen.

On mieltä virkistävää tehdä asioita hieman eritavalla kuin mihin on tottunut. Jos on koko ajan sosiaalinen, voi vaikkapa lähteä yksin kirpparikierrokselle, taidenäyttelyyn tai kahville. Joskin tuossa viimeisessä on riski, että ottaa kännykän käteen ja alkaa surffata. Se ei ole järkevää, ellei sitten toteuta sillä tavoin tämän artikkelin kohtaa 1.

Yksinkertaisin tapa vaihtaa maisemaa on kulkea töihin eri reittiä kuin normaalisti tai eri kulkuvälineellä. Sitä huomaa todennäköisesti ihan uusia juttuja ja aktivioi mieltään kuin huomaamattaan.

Tarkoituksena on saada aivot ”normaalista härdellistä poikkeavaan” -asentoon ja se ei onnistu, jos tuuttaa sinne ”sitäsuntätä”-ärsykettä somesta. Mikäli istut usein puhelin kädessä tai läppäri sylissä, saat tästä kohdasta enemmän irti, jos sinulla ei ole nämä laitteet mukana.

3. Tee toistuvaa liikettä

Luin tutkimuksesta, jonka mukaan toistuva liike saa aikaan luovuuden heräämisen. Tästä syystä esimerkiksi lenkkeillessä saattaa yhtäkkiä alkaa pursuamaan ideoita tai ratkaisee jonkin haasteen.

Kokeile siis kävelyä, juoksua, hiihtoa, uintia tai muuta, jossa liike toistuu samanlaisena. Ehkäpä tämä on myös syy, jonka vuoksi jotkut (minä mukaanlukien) saavat ideoita samalla, kun poimivat marjoja tai sieniä syksyisin.

+1 Kirjaa ylös – älä väheksy muistiinpanojen voimaa h-hetkellä

Aina, kun ideoita tulee mieleen, kannattaa kirjata ne ylös. Sitten ei harmita niin paljoa, että ei pääse samantien toteuttamaan itseään. Ylöskirjattuna ideat ovat valmiina työstettäviksi sitten, kun aika ja tilanne on kohdillaan. On paljon helpompaa päästä otsikkotasolla tai parilla lauseella kuvattuun tilanteeseen käsiksi kuin alkaa taas kerran muistelemaan, mitä ideoita onkaan mahdollisesti tullut omaan projektiin liittyen.

Itse pystyn hyvin harvoin nimeämään projekteihini tulleita ideoita, jos en ole niitä kirjannut mihinkään. Yleensä se aika sulaa sitten siihen, kun mietin mitä onkaan joskus mieleen tullut. Minulla kulkee laukussa muistikirja ja myös puhelimessa on työpöydällä dokkari ideoita varten. Muistikirjaan merkkailen varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa puhelimen naputtelu voitaisiin tulkita epäkohteliaaksi. Usein se luovafiilis palautuu mieleen, kun niitä muistiinpanoja käy läpi, ja pääsee täten hyvällä draivilla projektiin käsiksi.

Ei ole välttämättä huono idea pitää jonkinlaista kirjausmahdollisuutta mukana myös liikkuessa tai marjametsään lähtiessä. Nopeimmillaan ne pystyy puhelimeen vaikka sanelemaan.

Nämä neuvot pätevät muuten työelämäänkin. Kuinka monet kerrat sinulle onkaan käynyt niin, että vapaalle vaihtaessa alkaa tulla sata ja yksi hyvää ideaa töihin liittyen? Sen sijaan, että käyttäisit vapaa-aikaasi ja mahdollisesti perheen yhteistä aikaa innokkaaseen työn tekoon, voit kirjata ne ideat ylös sopivassa mittakaavassa ja palata niiden pariin taas työajalla.

Toki jos sinulla ei ole muuta tekemistä, niin anna palaa vaikka olisitkin vapaalla. On nimittäin ihan tutkittu juttu, että innostavien työtehtävien tekeminen vapaalla ei vähennä työstä palautumista. Sen sijaan ne vähemmän kiinnostavat rutiinihommat kannattaa jättää suosiolla muulloin tehtäväksi ja keskittyä vapaalla asioihin, jotka tuovat iloa.

Valjasta luovuus käyttöösi niin arjessa kuin työssä. Eli houkuttele luovuuttasi lukemalla sen hetkiseen fiilikseen sopivia tekstejä, vaihtamalla ympäristöä ja mikäli inspiraatio iskee ”väärään aikaan” nappaa idea talteen itsellesi sopivaan paikkaan. Saat enemmän aikaan ja samalla vähennät stressiä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *