Elämällä arvojesi mukaan, saat merkityksellisyytä elämääsi!

Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Arvot – mitä ne ovat ja elätkö niiden mukaan?

Arvot – kuulostaa sanana arvokkaalta ja toisaalta kuitenkin etäiseltä. Sellaiselta sanahelinältä. Jokainen yhtään isomman firman työntekijänä ollut tietää todennäköisesti, että yrityksen toiminnassa vähintään silloin tällöin viitataan yrityksen arvoihin, mutta mitä muuta ne ovat kuin sanahelinää yritystilaisuuksissa?

Mitkä on omat arvosi?

Sosiaalipsykologian emeritusprofessori Klaus Helkaman mukaan arvot ovat perimmäisiä tavoitteita, abstrakteja sellaisia – jotain, jolla perustelemme sitä mitä me teemme.

Wikipedia sanoo arvoista seuraavaa: ”Arvoilla tarkoitetaan jotain toivottua asiaa, suotavaa käyttäytymistä tai päämäärää. Arvot ovat luonteeltaan käsitteellisiä ja ne ohjaavat ihmisten tai ihmisryhmien toimintaa. Esimerkiksi maailmanrauha tai ahkeruus ovat arvoja, joita voidaan pitää tavoiteltavina tai toivottuina asioina. Arvo tarkoittaa myös merkityksellisyyttä – kun jokin asia on merkitsevä, sen sanotaan olevan arvokas”

Meistä jokainen pystyy varmasti kertomaan tältä istumalta lähemmäs 10 itselle tärkeää asiaa. Nämä tärkeät asiat ovat niitä arvoja.  Kerron oman esimerkin, jospa se selventää hieman. Eli itselleni nopeasti listattuja tärkeitä asioita ovat perhe, ystävät, työ, ekologisuus, kotimaisuus, tasa-arvoisuus, parhaansa yrittäminen, luonto, sekä vapaus valita ja päättää. Mieti, mitkä voisivat olla niitä sinulle tärkeitä asioita.

Elämällä arvojesi mukaan, saat merkityksellisyytä elämääsi!

Äsken mietit varmasti niitä kymmentä tärkeää asiaa, niin vastaa itsellesi nyt rehellisesti, elätkö näiden mukaan? Perheellisille perhe usein nimetään tärkeäksi arvoksi. Miten se näkyy elämässä? Tuletko ajoissa kotiin töistä? Vietät perheen kanssa iltaisin vapaa-aikaa? Tiedät mitä perheellesi kuuluu? Myös puolison kuulumiset?

Vai onko kotona kädessäsi puhelin? Tuo aikamme sanomalehti, kirja, televisio ja viihdekeskus. Myönnän. Kyllä minulla ajoittain se puhelin on kädessä. Hektisen työpäivän jälkeen sitä mielellään uppoutuu hetkeksi omaan maailmaansa. Luen sieltä blogikirjoituksia, selaan Pinterestiä inspiraatio mielessä, luen uutisia, ym. mieltä ylentävää. Teen siis sitä, mitä voisi tehdä lasten nukkumaanmenon jälkeen. Kun tuon tunnistaa, sitä käytöstä pystyy alkaa muuttamaan. Tosin silti on päiviä, kun se sadaskuudeskymmenestuhannes ”äiti” -sana ärsyttää ylikaiken ja tekee mieli mennä korvatulpat päässä vessaan lukkojen taa. Se on inhimillistä, kunhan ymmärtää tulla vessasta pois laskettuaan pari kertaa kymmeneen.

Elämällä arvojesi mukaan siirrät niitä omana perintönä myös jälkipolville. Lapsesi oppivat arvosi arkisten toimien kautta, mikäli arvosi vaan toteutuvat tekemisessäsi. Niistä ei tarvitse tehdä numeroa. ”Älkää tehkö niinkuin minä teen, tehkää niin kuin minä sanon” ei toimi tässä(kään). Esimerkin voima on suuri. Mieti miten toimit normaaleissa arkitilanteissa ja pohdi toteutuvatko arvosi myös lasten läsnäollessa. Näkevätkö he hyvinvoivan vanhemman?

Arvoristiriidat kuuluvat elämään

Usein arvojen mukaan elämisessä törmää niin sanottuihin arvoristiriitoihin. Arvoristiriita tarkoittaa tilannetta, kun kaksi itselle tärkeää arvoa osuu törmäyskurssille. Itselle hyvin tyypillinen tilanne on, että töissä on paras flow päällä juuri silloin, kun pitäisi lähteä hakemaan lapsia hoidosta, tai lasten kanssa on kotona superhauska meininki ja pitää lähteä päiväkotiin/töihin.

Toisaalta voi olla myös tilanne, jossa perheen kanssa mennään hampurilaisravintolaan tai pizzabuffettiin, jossa myydään todennäköisesti ulkomaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia tai lämmitettyjä jopa ulkomailla valmistettuja eineksiä. Nopeaa ja helppoa ruokaa sekä iloista yhdessäoloa perheen kanssa, eikä hinta hirvitä. Toisaalta sotii niin kovin kotimaisuus arvoa vastaan. Pyrin valitsemaan puhdasta ruokaa ja kotimaista aina, kun sellainen vaihtoehto on järkevään hintaan saatavilla.

Jokainen päätös täytyy tehdä tilanteen mukaan ja miettiä mikä arvo edellä mennään milläkin hetkellä. Mikä on tärkeää ja järkevää juuri siinä hetkessä.

Arvot työelämässä

Useat meistä tekevät työtä ja ehkä tiedät oman työnantajasi arvot. Vastaavatko nämä arvot omia arvojasi? Pystytkö seisomaan niiden takana? Näkyvätkö ne oikeasti yrityksen arjessa vai ovatko sanahelinää?

Mikäli työpaikan arvot ja omat arvosi kohtaavat, olet oikeassa paikassa ja varmasti nautit työstäsi. Kun arvot kohtaavat, kehität työtä huomaamattasi ja saatat huomata itsessäsi yrittäjämäistä asennetta. Todennäköisesti luot ympärillesi iloista ja tuottavaa työilmapiiriä, ja olet inspiroivaa seuraa työyhteisössäsi.

Olemme töissä merkittävän osan päivästä, joten olisi jokaisen edun mukaista, että työstä nauttii jollain tasolla.  Jokaisen olisi hyvä miettiä omasta työstään niitä itselle tärkeitä seikkoja. Näihin itselle tärkeisiin asioihin voi sitten turvata sellaisella hetkellä, kun työssä tulee puuduttava hetki tai motivaatio hetkellisesti katoaa.

Arvoristiriidat työelämässä

Arvoristiriita työssä on aina huono juttu. Tällöin pystyt harvoin olemaan täydellä sydämellä siinä mitä teet. Ehkä joudut suosittelemaan asiakkaalle tuotetta tai palvelua, jota et itsekään ostaisi syystä X tai joudut kehittämään työkulttuuria, jota halutaan ohjata arvojesi vastaiseen suuntaan. Tai mitä tahansa, mikä saa sinut kokemaan olosi työssä epämiellyttäväksi.

Mikäli koet työsi ahdistavana tai muuten epämiellyttävänä, kannattaa asialle ehdottomasti tehdä jotain. Etsi netistä itseäsi ja arvojasi vastaavia yrityksiä, ja ota niihin rohkeasti yhteyttä. Todennäköisesti pääset ainakin haastatteluun ja hyvin todennäköisesti sinut pidetään mielessä, mikäli joku sinulle sopivaa paikkaa avautuu, jos sellaista ei juuri sillä hetkellä ollut tarjolla. En tiedä yhtään nykyaikaista yritystä, jossa proaktiivisuutta ei arvostettaisi.

En missään nimessä kehoita hyppäämään tyhjän päälle epämiellyttävästä työstä, vaan aktiivisesti pyrkimään kohti omien arvojen mukaista työtä. Mikäli se nykytyö ei ole aivan kauheaa, mutta joku asia tökkää, voi miettiä olisiko jollain pienillä muutoksilla mahdollista muokata siitä enemmän omia arvoja vastaavaa?

Teet päätökset arvojesi perusteella

Arvomme vaikuttavat joka päiväisessä elämässämme. Teemme päivittäin päätöksiä pohjautuen arvoihimme.

Mikäli pidät jotain asiaa tärkeänä, mutta et suo sille niin paljoa huomiota kuin haluaisit, on korkea aika tehdä asialle jotain.

Me nykyihmiset tykätään vedota joka asiassa kiireeseen. Ei ole aikaa harrastaa, syödä terveellisesti, liikkua, parisuhteelle, ystäville. Usein kaikilla on aikaa työlle sen verran mitä se vaatii ja jopa yli. Muiden asioiden kanssa yritetään vaan selvitä jotenkin.

Itsensä johtaminen on se avainsana tässä. Työpäivää voi rikastaa tuunaamalla ja ihan raa-asti aikatauluttamalla saa ajan riittämään yllättävän moneen. Kun tiedät omat arvosi – ne joiden puolesta olet valmis taistelemaan – pystyt tekemään päätöksiä aiempaa helpommin.

Kun teet arvojesi mukaisia asioita, huomaat iloitsevasi enemmän. Kun iloitset enemmän, siirrät iloista fiilistä myös ympärillesi, ja näin ollen saat ilon leviämään. Syntyy eräänlainen ilon jatkumo. Se on minusta jo itsessään tavoiteltava asia.

Mikäli et vielä listannut konkreettisesti niitä kymmentä asiaa, joiden puolesta olisit valmis taistelemaan, tee se nyt. Tämän mietinnän avulla pystyt helpommin johtamaan itseäsi.

Arvojen mukaan eläminen tekee elämästä mielekästä. Tulee fiilis, että tekee jotain merkityksellistä. Varmasti meistä jokainen tykkää näistä tunteista, joten siihen kannattaa pyrkiä.

Voi hyvin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 ajatuksia aiheesta “Elätkö arvojesi mukaista elämää?”