Visio itsestäsi auttaa tekemään elämästä mielekästä

Miksi visio itsestäsi kannattaa?

Jokainen meistä tietää tämänhetkisen tilanteensa. Tiedämme mitä teemme työksemme ja tiedämme mitä teemme vapaa-ajalla. Tiedämme paljonko tienaamme ja tiedämme paljonko ehdimme olla perheemme ja ystäviemme seurassa. Tiedämme mitä syömme ja juomme. Tiedämme todennäköisesti myös ainakin osittain sen olemmeko onnellisia tällä hetkellä.

Visiosta on monta hyötyä. Se on näkymä tulevaisuudesta ja siitä millainen olet silloin. Suurimpana hyötynä se auttaa päätöksen teossa, kun tietää mihin on tähtäämässä.

Joku voisi sanoa, että visio on yhtä kuin tavoite, mutta itse koen vision olevan ehkä se ultimaattinen tavoite, mutta ettei homma tunnu Mount Everestin kiipeämisen kokoiselta urakalta, vision tavoittelu tullaan pilkkomaan pienempiin osiin  eli tavoitteisiin tai välietappeihin matkan varrella.

Vision on tarkoitus olla sellainen eräänlainen majakka, kun seilaamme elämänmerellä (vertaus vertaistaan vailla, I know!). Ilman majakkaa sitä on helposti tuuliajolla ja ajelehtii mihin sattuu pääsemään. Kun on majakka, tietää mihin suuntaan kulkee ja sitten jos vielä on strategia karttana, on entistä suurempi todennäköisyys, ettei eksy matkalla. Tuohon strategian määrittelyyn voit tutustua tässä, mutta nyt aloitetaan vision muodostamisesl.

 

Visiota määritellessä saa unelmoida

Seuraavaksi käsittelemme visiota omasta itsestämme eli sitä millaisena näemme itsemme ja oman tekemisemme tulevaisuudessa. Nyt saa siis unelmoida ihan luvan kanssa ja urakalla!

Kirjoita nämä ylös sellaiseen paikkaan, että ei ole suurta riskiä, että muut näkevät.

Kun kirjoitat itsellesi, uskallat kirjoittaa rohkeammin kuin tilanteessa, jossa kirjoittaisit muiden silmille sopivasti. Mieti kohdissa 1 ja 2 miten kehittymisesi haluamissasi asioissa tulee parantamaan elämänlaatuasi.

Kun perustelet muutoksen mahdollisten hyötyjen kautta, motivaatiosi muutoksen läpikäymiseen kasvaa.

  • Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi tällä hetkellä? Mitkä asiat voisivat tehdä sinut vielä onnellisemmaksi tulevaisuudessa? Minkä verran käytät aikaasi näiden asioiden parissa tällä hetkellä? Entä tulevaisuudessa?

    – Pidä onnelliseksi tekevät asiat myös visiossasi eli tulevaisuuden elämässäsi.
    – Jokaisen uuden tulevaisuuteen liittyvän asian kohdalla mieti myös vastausta kysymykseen millainen. Vastauksen ei tarvitse olla aivan tarkka vaan voit kuvata esimerkiksi sitä millä tavalla erilainen kuin tällä hetkellä.  Tässä kohdassa ei tarvitse miettiä sitä miten tämä muutos toteutetaan. Sen aika on vasta siinä kohtaa, kun alamme miettiä oman elämämme strategiaa.

    Esim. ”Haluan uuden työn” – ”Millaisen?” – ”Sellaisen, jossa ei tarvitse matkustella”
    TAI ”Haluan paremmat hermot” -”Millaiset?” -”Sellaiset, jotka kestää lasten riekkumista”.

    Elämänlaatu paranee, kun ”ei tarvitse stressata matkustusaikatauluista tai kärsiä jetlagista” tai ”meillä on perheenä mukavampaa, kun en ota pulttia pienestä ja opin käsittelemään lasten riekkumista kaikille edullisella tavalla”.

  • Mitä omia ominaisuuksiasi ja taitojasi arvostat? Missä haluaisit kehittyä ja mitä oppia?

    – Tämä voi olla joko todella helppo tai sitten vaativa kohta. Pyri olemaan tässä erilainen kuin stereotypia suomalaisesta ja nosta rohkeasti esille omat onnistumisesi ja ominaisuudet, jotka siivittivät onnistumista.

    Todennäköisesti myös näistä onnistumisista olet löytänyt jotain, jossa ehkä haluaisit kehittyä lisää tai sitten tiedät menneisyydestä epäonnistumisen tai jonkin tietotaitoalueen, jossa osaamisesi ei ole niin hyvä kuin haluaisit.

    Mieti sekä siviili- että työelämän kautta. Voit miettiä riittääkö heikomman alueen kohdalla, että hallitset perusteet ja keskittät sitten energiasi omien vahvuusalueidesi voimistamiseen.

    – Mieti myös sitä onko olemassa jokin asia, jota haluaisit tehdä, mutta et ole uskaltanut kokeilla.

    Ehkä joku on yrittänyt lannistaa sinua toitottamalla, että et tulisi onnistumaan tai antanut jonkin muun pessimistisen ennustuksen. Näitä negatiivisia kanssakulkijoita meillä riittää varmasti jokaisella. Tärkeää on opetella olemaan välittämättä, jos itse uskoo siihen mitä on lähdössä tavoittelemaan.

    Jos epäonnistuu, niin mitä sitten. Ainakin on yrittänyt. Harvemmin niitä epäonnistumisia on kuolinvuoteella harmiteltu. Ymmärrykseni mukaan enemmän harmitellaan sitä, ettei jotain kokeiltu.

  • Millainen haluat olla vanhana?

    – Sanomattakin selvää, että valintamme pitkin elämää vaikuttavat siihen millainen vanhuus meille tulee. Jos elintavat ovat koko aikuisiän todella kuluttavia, voi olla jokseenkin varma, että vanhuudessa ei ole enää kovin reipas. Mitä asioita 70-vuotias sinä on kokenut ja mitä hän puuhailee päivisin? Mistä hän saa iloa elämään?

  • Koosta oma visiosi.

    – Tee oma visiosi itseäsi varten. Tarkoitus on löytää vision kautta se sinä, joka haluat olla. Sinä, joka elää arvojensa mukaan ja nauttii tärkeinä pitämistään asioista ja saavutuksista. Itse mietin omaa visiota koostaessani kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kokonaiskuntoisuusmallia eli sitä, että pyrkimys on jonkun sortin tasapainoiluun, jossa puntarissa on fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi, sosiaaliset suhteet ja ammatillinen kehittyminen. Omat arvoni ovat tasapainotettavien asioiden taustalla toimien ohjureina ja auttavat näkemään kokonaisuuden, jotta tehtävät päätökset ovat arvojeni mukaiset ja parhaimmat mahdolliset pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

    Tämän visiosi avulla voit lähteä laatimaan oman elämäsi strategiaa eli sitä kuinka visio lopulta muuttuu todeksi. Älä koe turhaan voimattomuutta, jos nyt tuntuu, että unelmaminä on jumalattoman kaukana nykytilanteesta. Pääasia, että tiedät mihin haluat.

    Seuraavaksi lähdetään palastelemaan homma pienempiin osiin, jolloin siitä tulee mukavampi käsitellä eikä matka tunnu ylitsepääsemättömältä. (Lue lisää: Määritä oman elämäsi strategia ja olet matkalla kohti unelmiasi)

Voi hyvin ja usko itseesi! Pystyt vaikka mihin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *