Johtajuus – mitä se tarkoittaa?

Mitä johtajuus on?

Havahduin miettimään johtaja/johtajuus-termejä erään somekeskustelun pohjalta. Yhdessä hevosaiheisessa keskustelussa kummeksuttiin sitä miten eri tavoin ihmiset kokevat johtajuuden. Yhden mielestä eläimen ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa ei tarvita johtajaa, kun taas toisen mielestä tarvitaan, koska se luo turvaa ja askelmerkkejä tilanteeseen.

Kävi ilmi, että näillä henkilöillä oli itsellään hyvin erilaiset omat kokemuksensa johtajista, johtajuudesta ja johdettavana olemisesta. Toinen koki johtajuuden hyvän johtajan tuomana turvallisuuden tunteena, kun tietää mitä tapahtuu ja mihin mennään. Toinen taas koki johtajuuden hyvin auktoritaarisena ja jopa alistavana. Tuo on taas hyvä esimerkki siitä, miten meidän aikaisemmat kokemuksemme määrittävät miten me aistitaan ja tulkitaan ympäristöämme.

Johtajuus on sekoitus herkkyyttä ja positiivista vahvistamista

Itse näen eläimen ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa paljon samaa kuin ihmisten johtamisessa. Auktoritäärisellä otteella saadaan pelkäämään niin eläin kuin ihminen eikä kummaltakaan voida odottaa parasta suoritusta. Positiivisen vahvistamisen kautta sen sijaan voidaan vahvistaa niin ihmisen ja eläimen kuin ihmisen ja ihmisen välistä vuorovaikutusta, ja saadaan tämä johdettava yksilö toimimaan omaehtoisesti ja ilolla tavoitteita kohti. Molemmissa konteksteissa tarvitaan herkkyyttä aistia tilannetta ja valita oikeita kannustimia – kykyä ymmärtää tilannetta.

Ei ihmistä ja eläintä tietenkään voi täysin verrata, mutta tuossa auktoritäärinen/positiivinen vahvistaminen -kontekstissa se toimii. Ehkä ennemminkin kyse on ymmärryksestä. Molemmissa tapauksissa tarvitaan ymmärrystä. Eläimen kanssa joutuu tulkitsemaan, kun yhteistä kieltä ei ole, mutta tulkinnalta emme voi välttyä ihmisten välilläkään. Kuten tuo esimerkkini jo osoitti – jokainen tulkitsee sanoja ja käsitteitä oman menneisyytensä kautta.

Voisikin siis sanoa, että johtajuus on ennen kaikkea ymmärtämistä. Ymmärretään miksi joku käyttäytyy kuten käyttäytyy ja sitten mietitään miten sitä käyttäytymistä pitäisi muuttaa, jotta se veisi tavoitteita eteen päin.

Itsensä johtaminen on meidän ihmisten etuoikeus ja avain hyvään johtajuuteen

Se missä ihminen ja eläin eroaa merkittävästi on aivojen käyttö. Meillä ihmisillä on käytössä etuotsalohko, jonka ansiosta me voidaan mm. suunnitella asioita ja järkeillä. Etuotsalohkon avulla me voidaan johtaa itseämme. Pystymme esimerkiksi järkeilemään miksi meidän pitää tehdä jokin asia ennen toista ja miksi joku asia kannattaa mahdollisesti jättää kokonaan tekemättä. Pystymme siis ymmärtämään isoa kuvaa ja omaa rooliamme siinä. Etuotsalohko kehittyy ihmisellä jopa lähelle 30 ikävuotta.

Väitän, että jotta voi olla hyvä johtaja, täytyy kyetä johtamaan itseään. Mitä se itsensäjohtaminen ja itsejohtajuus sitten tarkoittaa? Itse koen, että se on itsensä ymmärtämistä sekä sopivassa suhteessa itsekuria ja itsemyötätuntoa.

  • Mitkä on omat arvoni? Millaisia arvoristiriitoja arkeeni kuuluu?
  • Miten puhun itselleni?
  • Miksi minä toimin kuten toimin?
  • Mitä ajatuksia tilanne minussa herättää?
  • Mitä tunteita nämä ajatukset saa aikaan ja onko nämä tunteet minulle hyväksi?

Kaikki tunteet on ok ja ne tulee tuntea, mutta itselle epäedullisiin ei tarvitse jäädä märehtimään määräänsä enempää. Meistä jokainen voi oppia ymmärtämään itseään ja omia ajatuksiaan sekä myös johtamaan niitä. Kun ymmärtää omaa käytöstään ja omia vahvuuksia sekä heikkouksia, osaa ymmärtää myös muita paremmin. Samalla pystyy myös johtamaan muita paremmin.

Johtajuus – se on ymmärtämistä

Hyvä johtaminen lähtee siitä, että ymmärretään itseä niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Ymmärretään ihmisyyttä. Ymmärretään isoa kuvaa. Ymmärretään yksilön rooli isossa kuvassa. Ymmärretään sitä mitä tarvitaan, jotta koko organisaatio saadaan työskentelemään yhteisiä tavoitteita kohti. Ymmärretään käyttää herkkyyttä tilanteen aistimiseen ja ymmärretään valita toimintatavat tilanteen mukaan. Itse koen, että johtajuudessa tärkeää on ymmärtää ihmisyyttä ja olla ihminen ihmiselle.

Miten sinä koet johtajuuden? Mitä se sinusta on?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *