Avoimuus alanvaihdossa hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa

Alanvaihtohaaveista kertomista ei kannata arastella, työnantajan pitäisi kannustaa avoimuuteen – on kaikkien etu, että työ tuntuu omalta!

Uskalla avata suu

On vähän surullista, kun ymmärrykseni mukaan monessa paikassa on vallalla vanha ajattelumalli, että työntekijä ei saisi haluta muualle töihin. Itse ajattelen, että työsuhde on järkevä niin kauan, kun molemmilla osapuolilla on toisilleen annettavaa.

Tavoitteenani on oman tiimini kanssa keskustella säännöllisesti heidän haaveistaan työssä ja elämässä noin yleensä. Olen pyrkinyt yhdessä työntekijän kanssa löytämään hänelle tapoja kehittyä ja päästä kohti unelmia. Joskus se tarkoittaa lisäkouluttautumista alalla, joskus vähän eri tavalla painottuvia työtehtäviä,  mutta yleensä aina uuden oppimista työnohella. Joskus suunnitelmaksi on tullut vaihtaa kokonaan toiselle alalle.

Jos tuntee olevansa väärässä paikassa, on silloin järkevää ottaa asia puheeksi. Ja samoin, jos tuntee, että ei ole enää mitää annettavaa sen hetkisessä tehtävässä. Joskus saattaa myös olla, että on saanut kontolleen tehtäviä, jotka kokee liian vastuullisina tai itselle ahdistavina. Tällöin ehdottomasti pitää myös ottaa asia puheeksi. Yleensä kaikki asiat alkavat ratkeamaan, kun uskaltaa avata suunsa.

Hyvä työyhteisö kannustaa yksilöä loistamaan

Jotkut esimiehet saattavat toki närkästyä, mutta se tarkoittaa minusta, että heidän täytyy päivittää ajatteluaan nykypäivään. Nykypäivänä on normaalia, että työtehtäviä vaihdetaan, kun vanhassa tehtävässä ei ole enää annettavaa, mahdollisuutta kehittyä, tai oma kiinnostus on vaihtunut.

Kun on hoitanut oman tonttinsa hyvin, voi saada hyviä suosituksia ja vaikka vinkkejäkin seuraavista stepeistä. Yleensä ensimmäiseksi (ellei kyseessä ole halu vaihtaa alaa) lähdetään miettimään olisiko nykyisessä yrityksessä mahdollisuutta päästä kehittymään lisää ammatillisesti. Ja sitten toisaalta hyvä esimies vinkkaa myös niistä seuraavista stepeistä, vaikka ne suuntaisivat pois nykyisestä yrityksestä. Yrityksen näkökulmasta esimies voi ajatella, että yritys on saanut työntekijästä irti sen, mitä hänestä positiivisessa merkityksessä voi saada. On hänen aika jatkaa loistoaan muualla. Uskon vahvasti, että moinen läpinäkyvä kannustava kulttuuri poikii hyvää myös yrityksen suuntaan. Sinne todennäköisesti halutaan kovasti töihin.

Ainakin itseäni ilahduttaa hurjan paljon, kun näen meiltä toiselle alalle lähteneitä, jotka loistavat nykyisessä työssään aikaisempaa enemmän. Olen ihan fiiliksissä, kun ihminen löytää oman alansa.

Syy lähtöön kannattaa työnantajan selvittää ja työntekijän kertoa

Kun työntekijä on lähdössä muualle, on mielestäni tärkeää selvittää syy muualle haluamiseen. Jos se on jokin sellainen, johon voin itse vaikuttaa ja jonka koen silmiä avaavana, voin pyrkiä uudistamaan yritystä tältä osin. Jos se on henkilökemia, tälle harvoin voi mitään. Näin on varsinkin pienessä yrityksessä, jossa ei voi tiimejä pahemmin valita. On kuitenkin erittäin hedelmällistä käydä keskustelu lähtöaikeissa olevan työntekijän kanssa. Hän saattaa uskaltaa nostaa esiin epäkohtia, joista ei ole kehdannut mainita aiemmin.

Työntekijänä kannattaa keskustelua vaatia, mikäli työnantaja ei sitä ehdota. Työntekijänä näkee asioita eri tavalla kuin työnantaja, joten kannattaa olla vaikka ensimmäinen siinä yrityksessä, joka osoittaa työnantajalle lähtökeskustelun tärkeyden.

Luo ympärillesi avoimuuden ilmapiiriä

Työpaikan vaihdossa sellainen suoraan karenssille hyppääminen ilman ennakkosäästöjä tai seuraavaa tulonlähdettä on itselle iso nounou. En suosittele sitä koskaan kenellekään. Sen sijaan pyrin aina kannustamaan sen oman jutun löytämiseen ja vaikka siihen, että jos nykyinen työ ei miellytä, lähtee aktiivisesti hakemaan muualle. Itse esimiehenä ja yrittäjänä en koe, että se olisi minulta pois, jos työntekijä haluaa vaihtaa alaa tai työpaikkaa. Varsinkin, jos tähän on päädytty yhteisten keskusteluiden kautta. Emme vain olleet sillä hetkellä tai enää ”ne oikeat” toisillemme. Minä myös pääsääntöisesti lupaudun suosittelijaksi, mikäli näistä asioista päästään juttelemaan ennakkoon. Olen kuullut, että työntekijän valttina on joskus ollut, kun sen hetkinen työnantaja on toiminut suosittelijana.

Toki työntekijän lähtö tietää työnantajalle paljon lisää työtä, kun pitää käynnistää rekryt, mutta mikäli työnantajana tiedän lähtöhaaveet ajoissa, pystyn myös käynnistämään rekryjä ajoissa. Jokainen rekryprosessin läpivetänyt tietää, että kahden viikon irtisanomisajalla hyvän jatkajan löytyminen on suurta tuuripeliä. Mikäli töissä joku närkästyy lähtöhaaveiden paljastamisen jälkeen, voi aina vedota noihin pariin edeltävään lauseeseen. On ennen kaikkea reilua työnantajaa kohtaan kertoa ajoissa lähtöhaaveista. Työnantaja voi katsoa peiliin, jos meinaa kierrokset nousta.

Vietämme töissä noin puolet hereilläoloajastamme, joten mielekkään fiiliksen ylläpitämiseksi on enemmän kuin suositeltavaa etsiä työ, jonka tuntee omakseen.

Ole rohkea!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *