Uuden tavan opettelu – näin luot rutiinin

Uudesta tavasta rutiiniksi

Itsensä johtamiseen kuuluu omia tavoitteita edistävien tapojen ylläpitäminen, epäedullisista tavoista poisoppiminen sekä uusien tapojen opettelu. Meistä jokainen on ollut tilanteessa, että pitää opetella jotakin uutta, josta olisi tarkoitus tulla rutiinia. Rutiini on automaattinen tapa toimia tietyssä tilanteessa. Tapojen automatisointi vaatii paitsi aikaa, myös päättäväisyyttä. Tässäkin auttaa erittäin paljon, jos omat tavoitteet ovat kirkkaat.

Tässä artikkelissa keskitytään uuden tavan opetteluun.

Kerron ensin mitä uuden tavan oppimiseen vaaditaan, jotta siitä tulee rutiinia.

Tämän jälkeen käsittelen sitä miksi uuden asian opettelu usein on haastavaa.

Ja lopuksi muutama vinkki, joilla sinä onnistut uusien tapojen opettelussa.

 

Oman syyn tunnistaminen on hyvä lähtökohta

Uusi tapa on todennäköisesti sellainen, että koemme sen jostain syystä tärkeäksi. Meillä on jokin syy, että haluamme ottaa käyttöön tämän uuden tavan. Kun meillä on tiedossa tämä oma syymme, pystymme palauttamaan mieleen tavoitteemme. Voit selvittää oman syysi miettimällä miksi haluat ottaa käyttöön tämän uuden tavan?

Kun oma syy on tiedossa, täytyy tehdä askelmerkit onnistumiselle. Askelmerkit laaditaan pohtimalla sitä miten tämä uusi tapa tuodaan osaksi elämää. Millä tavoin se näkyy? Minkä pitää muuttua? Tutkimuksen mukaan uusi tapa toimii helposti arjessa ja sen rutiineihin sidottuna, mutta saatetaan unohtaa viikonloput ja lomat. Miten tapa niissä vapaa-ajan tilanteissa näyttäytyy?

Uuden tavan omaksuminen vie aikaa

Uuden tavan muuttuminen rutiiniksi vie tavasta riippuen 18-254 päivää. Joissain lähteissä viitataan Maltzin tekemään tutkimukseen todeten, että muutokseen menee 21 päivää. Tämä on virheellinen tieto, sillä Maltz toteaa tutkimuksessaan, että muutokseen menee vähintään 21 päivää. Aika usein kirjallisuudessa puhutaan 66, joka vastaa reilua paria kuukautta. Sen verran aikaa kuluu keskimäärin YHDEN tavan muuttumiseen. Maltzin tutkimuksessa todettiin myös, että kun tarkasteltiin uuden tavan omaksumista vuoden päästä aloituksesta, yhtä tapaa muuttaneista 80% oli onnistuneet, kahta tapaa muuttaneista onnistui 35% ja kolmea tapaa vain 5%. Tulokset tukevat sitä, että yhteen keskittyminen kannattaa.

Me ihmiset olemme tyypillisesti todella hätäistä porukkaa. Jaksamme yleensä viikon verran kokeilla jotain uutta, ja jos se ei toimi, todetaan, että se ei ollut oma juttu. ”Ei toimi mulla” on tuttu lause. Ja ainakin itselläni on ollut hurjat luulot itsestäni siinä mielessä, että kyllähän minä pystyn loistavasti omaksumaan useamman tavan samalla. Hattu kourassa on joutunut myöntämään muuta.

Aivomme haluavat suosia vanhaa tapaa

Meidän aivot koostuvat useasta osiosta. Uuden asian edessä meidän aivojen alkeellisimmat osiot aktivoituvat ja päässämme alkaa valtava vastustus tätä uutta asiaa kohtaan. Tämä johtuu siitä, että nämä alkeellisimmat osiot on tottuneet joskus kivikaudella siihen, että uudet asiat ovat vaarallisia ja ne saattavat johtaa jopa meidän kuolemaan. Ikinä kun ei tiedä mistä karhu hyökkää.

Sanomattakin selvää, että moista jäädy-taistele-pakene -valmiutta tarvitaan nykypäivänä enää äärimmäisen harvoin. Silti jokaisen uuden asian edessä tuo aivojemme osa ottaa vallan. Aivomme näet uskovat, että vanhat asiat ovat parasta mahdollista, koska sillä tavoin olemme pysyneet hengissä. Hyvä puoli on, että meillä on aivoissamme myös etuotsalohko, jonka avulla voimme suunnitella, ennakoida ja järkeillä. Pystymme siis tunnistamaan, että uuden edessä tulevat negatiiviset tunteet ovat aivojemme tuottamaa, jotta toistaisimme vanhaa. Onneksi voimme opetella ottamaan nuo tuntemukset vastaan ja lempeästi siirtää ne sivuun tietäen, että se uusi asia on meidän oma valinta.

Asennoidu keskittymään yhteen muutokseen kerrallaan

Pienissä asioissa se kaksi muutosta voi mennä kerralla, mutta mitä isompi muutos vanhaan tarvitaan, sitä tärkeämpää on keskittyä vain yhteen kerrallaan. Lontoon yliopiston tutkimuksen mukaan esimerkiksi ruoka- tai juomatottumusten muutoksella meni lyhyempi aika muodostua rutiiniksi kuin liikuntatottumuksella. Tätä perusteltiin juurikin sillä, että liikuntatottumukseen vaaditaan ihmiseltä enemmän kuin noihin kahteen muuhun. Samassa tutkimuksessa todettiin, että toisin kuin monesti on annettu ymmärtää, yhden kerran unohdus tavan toistamisessa ei vielä vaikuttanut sen rutiiniksi muodostumiseen. Kun poikkeavuutta oli viikon verran, se pidensi rutiinin muodostumista. Ei siis kannata lannistua, jos pieni repsahdus käy. Palauttaa vaan samantien itsensä ns. ruotuun. Ja vaikka välissä olisi viikkokin, ei haittaa. Se ehkä pidentää sitä rutiiniksi muodostumista, mutta ei poista sitä tulevaa hyvää fiilistä onnistumisesta.

Uuden tavan omaksumisessa, tee näin:

  1. Valitse yksi tapa
    Valitse itsellesi uusista tavoista itsellesi tärkein. Kirjaa ylös miksi haluat muuttaa sen tavan. Miten toimit nyt ja miten tulet toimimaan tulevaisuudessa.
  2. Ennakoi – Kirjaa ylös erilaiset tilanteet ja miten tapa toimii niissä
    Riippuen tavasta, saatat käyttää sitä arkena kotona, arkena töissä, viikonloppuna ja lomalla, tai sitten vain joissain näissä. Pohdi sitä miten toteutat tapaa eri tilanteissa. Jos sinulla esimerkiksi on tavoitteena päivittäinen liikunta, mieti miten sovitat sen osaksi normaalia arkeasi, sekä viikonloppuihin ja lomiin. Idea tässä on se, että pyrit ottamaan huomioon mahdollisimman monet tilanteet, ettet sitten yhtäkkiä löydä itseäsi tilanteesta, jossa huomaat ettet huomannutkaan toteuttaa tapaa. Esimerkiksi, jos olet lomareissulla ja huomaatkin, että on tullut löhöttyä koko viikko eikä päivittäinen liikunta ole toteutunut. Tässäkin pätee se, että ennakoinnilla maksimoit onnistumisen.
  3. Muistuta itseäsi päivittäin tavastasi ja mitä tavan ylläpitäminen vaatii.
    Muista, että mitä monimutkaisempi ja vanhasta poikkeava uusi tapasi on, sitä pidempään siinä menee. Ole kärsivällinen.

Muista myös, että repsahdusten jälkeen voit jatkaa tapasi tekemistä. Repsahdus ei tee sinusta epäonnistujaa. Repsahdus on kuin liikennevalo matkalla kauppaan. Se ei estä sinua saavuttamasta tavoitettasi, se korkeintaan hieman hidastaa sinua.

Tiedät saaneesi uuden rutiinin, kun uuden tavan tekemättä jättäminen aiheuttaa oudon olon, aivan kuin jotain olisi jäänyt tekemättä.

Tsemppiä uuden tavan harjoitteluun!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *